19 Ağustos 2013 Pazartesi

Maldivler (Maldives) Tatili

Maldivler (İngilizce Maldives) 1,192 mercan adasının 26 adet atol olarak gruplandığı Hindistan'ın Güneyinde Hint Okyanusunda bir takımada ve bu takımada üzerinde bulunan devletin ismi. Tropik bitki örtüsü ile kaplı, bembeyaz plajlar ve tertemiz sularla çevrili bu yer yüzü cenneti, dünyanın en güzel tatil mekanlarından biri aynı zamanda.

Maldivlere nasıl gidilir?
Maldivler vizesi çok kolay alınan bir vize. Geçerli bir pasaportu ve yeterli parası (herhangi bir resortta yapılmış bir rezervasyon ya da 100 Dolar artı günlük 50 Dolar yeterli paradan sayılıyor) olan herkes varışta 30 günlük vize alabilir.

Hemen herkesin Maldiveler'deki ilk varış noktası Malé International Airport. Türk Havayolları Kasım 2012'den beridir İstanbul'dan Maldiveler'e direk uçuyor. Bunun yanında Qatar Airways gibi birçok havayolu da aktarmalı olarak İstanbul'dan Maldivlere uçuyor ki genel olarak bu uçuşlar aktarmalı olduğundan direk uçuşlara göre daha hesaplı.

Bu ikisi dışında British Airways London Gatwick'ten Male'ye haftada 3 kez, Singapore Airlines Singapur'dan Male'ye hergün,  ve EmiratesDubai'den Male'ye günde iki kez uçuyor.

Maldivler içinde seyahat
Maldivler içinde seyahat 3 şekilde: tekne, deniz uçağı ve özel yat. Maldivler yüzlerce adacıktan oluştuğu için tekneler Maldivler'de araba görevi görüyor. Özel yatlar ise genelde sizin gibi turistlere hitap eden bir ulaşım şekli.

Bir not: Deniz uçakları ve tekneler genelde geceleri çalışmıyor. O nedenle Maldiveler'e gece varırsanız ve Male'den uzakta bir resort'a gitmeniz gerekiyor ise geceyi Male'de ya da havaalanı otelinde geçirmeniz gerekebilir. Geceyi burada geçirmek istemiyorsanız özel araç da kiralayabilirsiniz ama bunun bedeli 500 - 800 Dolar! Bu durumda kalmamak için varış zamanınız ile tekne zamanlarını otelinizle ya da tur acentanız ile kontrol edin.

Maldivlere gelmişken yapılacak şeylerden biri deniz uçağı o nedenle mümkün ise otele gidiş ya da gelişinizi bunlarla yapın. 15 kişilik çift motorlu DHC-6 tipi uçaklarla cennet mercan adalarının üzerinden süzülerek otelinize gitmek başlı başına bir deneyim.

Maldiveler Haritası
Maldivler 26 adet atoldan meydana geliyor. Bunlar kendi başlarına ada değiller daha çok devasa (yüzlerce kilometre çapında) çember şeklinde yüzlerce adadan oluşan mercan oluşumları. Bunlardan sadece 10 tanesi turizme açık. Kuzeyden güneye adlandırırsak: Lhaviyani, Raa, Baa, Kaafu (başkent Male ve havaalanı burada), Alifu (Male'nin batısında oldukça popüler bir atol), Vaavu, Meemu, Faafu, Dhaalu ve Seenu.

Aşağıdaki haritada Maldiveler'in 20 atolü var. Bunlardan turizme açık olanları renkli olarak gösterilmiş.

Maldiveler Haritası - Maldives map
Maldivler
Maldivler Tatili ve Maldivler otelleri
Male haricinde Maldivler'de otel yok. Ama zaten Maldivler'de tam bu tür bir tatil için ideal. Kendi adasına kurulmuş cennet bir resort'a gidip orada tatlı, huzurlu bir tatil geçirmek. Bu resort'lar devasa plajları, berrak suları ve tropik bitki örtüsü ile bambaşka bir dünya sunuyor.

Yine de her resort aynı değil. Kabaca 3 çeşit resort var: Dalış resortları, tatil resortları ve lüks resortlar. Hangisinde kalırsanız kalın Maldivler'e gelmişken klasik su üstü bungalowlarda kalınır. Yalnız bu konaklama çeşidinin reklam broşürlerinde pek yazmayan dezavantajlarını da bilin. Öncelikle bu bungalowlar oldukça sık aralıklarla ve birbirlerine bitişik olduğundan pek özel hayat sağlayan yerler değiller. Fotoğrafların çoğu gelgitin su seviyesi yüksek olan zamanında çekilmiştir, düşük su seviyesinde yüzmek ve şnorkel pek mümkün değil. Resort ve tesisleri bu bungalowlardan oldukça uzak olabiliyor ve deniz dalgalı ise bungalowlar oldukça gürültülü oluyor.

Her bungalowun bu sorunları yok o nedenle resort ve bungalowunuzu dikkatle seçin. Çoğu insan Maldivler turu ile Maldivelere geldiğinden bungalowları bu açılardan tur operatörleri ile kontrol edin. Resort seçmeden Maldivler resortları ile ilgili değerlendirmeleri okuyarak da seçim yapın.

Maldivler tatilinin olmazsa olmazı waterbungalows.
Fotoğrafta Sheraton Maldives waterbungalowları var.
Maldives Resort seçerken önemli bir kriter de resort'un Male'ye uzaklığı. Male'den uzaklaştıkça seyahat süreniz ve masrafınız artacaktır. Öte yandan Male'den uzaklaştıkça tatil ortamınız o kadar sessiz, sakin ve cennetimsi olacaktır.

Maldivler oldukça pahalı bir yer. Kendilerini lüks tatil mekanı olarak tanımlamışlar bir kere, hesaplı konaklama ve seyahat imkanı çok kısıtlı. Çoğu turist kendi adasında konuşlanmış resortlarda kaldığından bu adadaki resort'un fiyat monopolisine boyun eğmek zorunda kalıyor.

Hesaplı konaklama imkanı kısıtlı ama yok değil. Büyük ve kalabalık atollerde birkaç tane bütçe otel var. Seenu Atolünde Equator Village adlı bir mekan var bira dahil gecesi 100 - 150 Dolar. Daha da ucuza Keyodhoo Guest House var gecesi 20 Dolar. Vaavu, Dhaalu, Kaafu, Kuzey ve Güney Male Atollerinde bu tür ucuz konaklama bulabilirsiniz. Buralar daha çok dalışa gelen maceraperestlerce kullanılan yerler. Bu arada Maldivlerin yerel halkı tutucu insanlar o nedenle eğer ucuz otel tutacaksanız çevrede bikini ile denize girip giremeyeceğinizi kontrol edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder