17 Haziran 2017 Cumartesi

Tibet Treni : İrtifa hastalığına yakalanmamak için en iyi rota

Tibet treni Tibet'e gitmek için en ilginç ve doğal yollardan biri. Dünyanın en büyülü tren yolculuklarından biri olan bu tren yolculuğu aynı zamanda Tibet'e gitmenin en kolay ve ucuz yollarından biri. Qinghai-Tibet demiryolu üzerinden Tibet'e giden trenlere Beijing, Şanghay veya Chengdu'dan binip, Tibet'in başkenti Lhasa'ya kadar trenle seyahat edebilirsiniz. Fakat asıl "Tibet treni" olarak anılabilecek kısım Xining şehri ile Lhasa arasında kalan ve tüm Tibet Platosunu katediyor.

Tren yolculuğunun Xining - Lhasa bölümü, dünyanın en yüksek demiryolu olarak adlandırılıyor ve sizi 1.956 km'lik bir toplam yolculukla deniz seviyesinden 2.275 metre yüksekteki Xining'den alıp 3.658 yüksekliğe (Lhasa'ya) götürüyor. Fakat yolculuk esnasında Tibet treni 5,072 metrelik Tanggula Geçidi gibi daha yüksek bölgelere de tırmanıyor (burası, yeryüzünde tren ile geçilen en yüksek nokta).

Tibet ziyaretinizde karşılaşacağınız en önemli sorunlardan biri irtifa hastalığı. Bu hastalık, havadan yeterli oksijen alamadığı zaman oluşuyor. Hava, yüksek rakımlarda daha ince ve eğer düşük irtifadan yüksek irtifaya hızlıca geçerseniz, vücudunuz oksijen azalmasına adapte olamıyor ve irtifa hastalığı ortaya çıkıyor.

İrtifa hastalığı, pek çok kişi için kötü akşamdan kalma gibi seyrediyor. Halsizlik ve yorgunluk, baş dönmesi hissi, uyku güçlükleri, zonklamalı baş ağrısı, iştahsızlık ve kusmaya en bilinen belirtileri. Belirtiler hafif veya ağır olabilir ve genellikle yüksek rakım geçen bir günden sonra başlıyor.

Tibet treni ile ilgili plan yaparken sıklıkla düşülen hatalardan biri, Pekin'den trene binerek Lhasa'nın yüksek rakımına alışılabileceğini düşünmek. Beijing'de deniz seviyesinden 2-3 günlük yavaş bir yolculukla Lhasa'ya tırmanırsanız sanki irtifaya da yavaşça uyum sağlayabileceğinizi düşünebilirsiniz. Ama ne yazık ki, bu yanlış. Lhasa ya da diğer yüksek rakımlı Tibet şehirlerine gitmeden önce aklimatizasyon istiyorsanız, arada bir yükseklikte biraz zaman geçirmeniz gerekiyor.

Bu nedenle irtifa hastalığına yakalanma riskinizi azaltmak için en iyi rota, Xining'e uçmak ve burada iki gün kadar kalıp Tibet trenine binmek ve Lhasa'da da 2 gün aklimizasyon yapmak. Xining - Lhasa arasındaki tren yolculuğu yaklaşık 24 saat sürüyor.

Air China, China Eastern ve Xiamen Airlines gibi birçok Çinli havayolu Xining'e uçuyor. Beijing, Chengdu, Chongqing, Golmud, Guangzhou, Lhasa, Şangay, Shenyang, Urumçi ve Xian'dan Xininng'e uçuşlar var. Shenzhen Airlines aynı zamanda Hong Kong'dan da Xining'e gidiyor.

Tibet Treni, dünyanın en büyülü tren yolculuklarından biri.
Xining, eski İpek Yolu üzerinde antik bir şehir ve Tibet Platosu'na giden ana kapılardan biri olarak anılıyor. Şehrin içinde ve çevresinde gezilip - görülebilecek yerler meşhur. Müslüman nüfusun ağırlıkta olduğu şehrin 1380'de inşa edilen Dongguan Ulu Camisi mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden biri. Bu cami, Çin'deki dört ulu camiden biri ve Xining'deki ana cami aynı zamanda. Eğer kapalı değilse şehir dışındaki tepelerde yerleşik bir Taocu Tapınağı olan Kuzey Dağ Tapınağı, hem kendi başına çok güzel hem de kentin harika bir manzarasını sunuyor. Trenlerde bir de doktor bulunuyor, her ihtimale karşı.

Xining'den Lhasa'ya olan yükseklik değişikliği ilk bakışta çok fazla görünmese de, ortalama yolculuk yüksekliği 4,500 metre ve seyahat sırasında Tanggula Geçidi üzerinde maksimum 5.072 metrelik irtifaya çıkacaksınız. Dediğimiz gibi gerçek Tibet tren yolculuğu, Tibet Platosunun kuzey ucundaki Xining'den, güneyindeki Lhasa'ya olan kısım. Zaten Beijing ile Xining arasındaki yolculuk oldukça uzun sürüyor.

Tibet'in sembolü ve en önde gelen gezilip görülecek yeri, Potala Sarayı.
Lhasa'ya vardığınızda, şehirde 2-3 gün sizi yüksek irtifaya alışacaktır. Bu antik başkent Tibet'in gezilecek çok sayıda cazibe merkezini de barındırıyor. Bu 2 gün içinde, Potala Sarayı, Jokhang Tapınağı, Barkhor Caddesi, Norbulingka ve Sera Manastırı gibi yerleri ziyaret edebilirsiniz.
Ancak, Potala Sarayını ziyaret etmek istiyorsanız dikkatli olun. Saray dik bir tepede 14 katlı binaya denk gelen bir tırmanış ile ulaşılıyor. Eğer tırmanışı aceleye getirirseniz irtifa hastalığına yakalanabilirsiniz.

Yine de eğer Tibet'e ziyarete karar verdi iseniz, sadece Lhasa'da ya da şehirlerde takılmayın. Asıl Tibet deneyimi, trekking, bisiklet turu gibi aktivitelerle yaşanır. Örneğin Everest Base Camp'a giden bisiklet turları ya da 4 - 6 günlük orta seviye büyülü yürüyüş turları sizi Tibet'in üstünde insan yaşayan başka bir gezegendeymişssiniz havasına sokacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder