7 Ocak 2014 Salı

Pragda nerede kalınır?

Çek Cumhuriyetinin büyülü ve romantik baskenti Prag, Vltava Nehri üzerindeki köprüleri, katedralleri, altin tepeli kuleleri ve 10 yüzyildan uzun tarihi ile Dogu Avrupa'nin ve aslinda dünyanin en gezilip görülesi sehirlerinden biri. 2. Dünya Savasindan neredeyse hiç yara almadan kurtulan bu sehrin Ortaçag'dan kalma merkezi orjinal tarihi dokusunu barindiran inanilmaz güzellikte bir yer. Prag ayni zamanda restoranlari, kafeleri, sanat galerileri ve renkli gece hayatiyla modern turistlerin aradiklari eglence ve zevki fazlasiyla bulabilecekleri bir sehir. Prag kesinlikle Avrupa'nin en güzel ve çekici kentlerinden biri.

Prag'da nerede kalınır sorusunu cevaplamadan önce Prag'in mahalleleri ile ilgili biraz bilgi verelim. Prag 10 bölgeye bölünmüs ve bu bölgelerin adlari Prag 1'dan (Prague 1 ya da Praha 1) Prag 10'a kadar. Ama bu sistem eski sistem ve Prag'da kullanilan birden fazla sistem var. O nedenle bir yerlerde Prag 13 gibi daha yüksek bir sayiyla karsilasirsaniz sasirmayin. Biz burada eski sistemi kullanacagiz zira sokaklarda ve ev adreslerinde kullanilan sistem bu.

Prag Kalesi (Hradcany ya da Kale Meydani) ve Lesser Town (Malá Strana)
Hradcany, Prag Kalesinin ve daha birçok tarihi eserin bulundugu tarihi bir merkez. Vltava Nehrinin sol tarafinin en yüksek noktasini isgal eden bölge Prag'in bir numarali turist attraksiyonu ve oldukça kalabalik bir yer (özellikle turist mevsiminde). Kalenin merkezindeki St. Vitus Katedrali sadece Prag'daki degil tüm Çek Cumhuriyetindeki en önemli katedral. Yüzyillara yayilan insaasi nedeniyle güneyinden kuzeyinde degisik tarzlarda mimarisi ve devasa iç mekani ile kesinlikle görülmesi gereken bir yer.

Prag Kalesinin hemen eteklerinde ise Malá Strana ya da Ingilizce Lesser Town olarak bilinen bölge var. Çek Yönetimi ve Parlamentosu burada. Eski Sehri (Old Town) Kaleye baglayan Charles Köprüsü de bu bölgede.

Prag Kalesi büyük oranda Prag 1 Bölgesinde ama az bir kismi Prag 6 Bölgesine düsüyor. Lesser Town'da çogunlukla Prag 1'de ama bir kismi Prag 5 içinde.

Prag Kalesi civarindaki otellerin fiyatlari, indirimler ve misafir degerlendirmeleri ile ilgili su sayfaya bakabilirsiniz: Prag Kalesi Otelleri. Prag Kalesi çivarinin en güzel ve kalinasi oteli Prag sehrinin tepeden en güzel manzarasini sunan oteli Golden Well (U Zlate Studne). 5 Yildizli bu olaganüstü otelin teras restorani tam Kale Meydanina bakiyor. Prag Kalesine 10 dakika mesafedeki 17. Yüzyildan kalma barok mimarili bir yapida bulunan Hotel Questenberk diger bir seçenek.

Prag Kalesi (Prague Castle). Ön planda Charles Köprüsü görülüyor. Arada ise
Lesser Town olarak bilinen Prag Mahallesi var.
Prag Eski Sehri (Staré mesto ya da Prague Old Town)
Vltava Nehri'nin Kalenin karsisinda kalan kiyisinda bulunan Staré mesto Prag'in en eski bölgesi ve tarihi merkezi. UNESCO Dünya Mirasi kategorisindeki bu bölge Prag'in en büyülü mekanlarindan biri. Her sokagi bir tablo gibi olan Prag Eski Sehri o kadar güzel korunmus ki insan buradan daha güzel bir tarihi Avrupa Sehir Merkezi düsünmekte zorlaniyor. 11. ve 18. yüzyillar arasinda insaa edilen eski sehir görülecek o kadar çok sey barindiriyor ki bir günlük bir gezinti size yetmeyebilir.

Prag Old Town'in tamami Prag 1 Bölgesinin içinde.

Bu merkezi bölgede otel tutmak isterseniz Prag Old Town Otelleri sayfasina bir göz atabilirsiniz.

Prag Tarihi Merkezi. Solda Astronomik Saat ve arka planda Týn Kilisesi görünüyor. Ortadaki meydan ise
eski iehrin meydani. Foto - www.8thingstodo.com
Prag Yeni Sehir (Prague New Town ya da Nové mesto)
14. Yüzyilda kurulan Prag New Town Prag Old Town'i Dogu'dan sinirlayan bir bölge. Prag'in ana bulvari Wenceslas Meydani (Wenceslas Square) ve Ulusal Tiyatro (National Theatre) burada. Wenceslas Meydani barlar, restoranlar ve kumarhanelerle dolu Prag'in is ve ticaret merkezi diyebilecegimiz bir bulvar. Prag'in 3 ana metrosunun da hizmet ettigi bu yer gniversite ögrencisi Jan Palach'in Sovyet Isgalini protesto için 1969 yilinda kendini atese verdigi ve günümüzde bir anitin bulundugu alana da evsahibi. Wenceslas Square aksam yürüyüs yapmak için güzel bir yer.

Bu meydan ve çevresinde de kalacak oteller mevcut: Wenceslas Meydani Otelleri.

Wenceslas Meydani

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder