19 Haziran 2017 Pazartesi

Montrö (Montreux) Gezisi

Montrö ya da Montreux, Cenevre Gölü'nün kuzey kıyısında yer alan, kesinlikle görülmesi gereken bir yer. Neden mi? Muhteşem doğası. Bir tarafta muhteşem Cenevre Gölü, diğer tarafta Alpleri izlerken, çevrenizde gördüğünüz muhteşem farklı bitki türlerinden etkilenmemek mümkün değil.

Efsane Queen grubunun solisti Freddie Mercury de bu şehirden çok etkilenmiş olacak ki 1979 yılından, vefat ettiği tarih olan 1991’e kadar Montreux’a gelip Mountain Studio’da albümlerini hazırlamış. Buraya çok seven Freddie Mercury göl kenarında bir ev almış ve buraya yerleşmeye karar vermiş. Ayrıca arkadaşlarına söyle dediği de rivayet ediliyor: “If you want peace of soul, come to Montreux (Eğer ruhunda barış istiyorsan, Montrö’ye gel)”. Şehri gördüğünüz zaman ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Montrö İsviçre’nin Fransızca konuşulan tarafında yer almakta. Zaten golün karsı tarafı da Fransa. Ege kıyısında yürürken birden Yunan GSM operatöründen “Yunanistan’a Hoş geldiniz” mesajı almanız gibi burada da aynı şey basınıza gelebilir.

Burada öne çıkan en önemli unsur iklimin güzelliği. Bu nedenle çok değişik bitki türleri Montrö de çok yakın mesafelerde gözünüze çarpar. Örneğin yürürken Akdeniz bölgesinde görebileceğiniz bir palmiye ağacını geçtikten 100 metre sonra Karadeniz’de görebileceğiniz türden bir çam ağacıyla karşılaşabiliyorsunuz. Bir yüz metre sonra ise karakteristik bir Uzakdoğu bitkisi görmeniz mümkün. Topraklar o kadar bereketli ki. Ayrıca dağ yamaçlarında şarap yapmak için üretilen büyük üzüm bağları da bu bölgeye ayrı bir güzellik katmakta.

Montrö ya da Montreux, Cenevre Gölü'nün kuzey kıyısının doğrusunda bulunan, kesinlikle görülmesi gereken bir yer.
Her yıl düzenlenen Caz festivali nedeniyle, Caz severlerinde buluştuğu bir nokta. Şehirde ufak bir Caz parkı ve çok unlu bir Jazz Cafe de var.

Eğer geliş amacınız kış sporu değilse buralara havanın kapalı olduğu kış veya yağmur riski olan bahar basları yerine yaza doğru gitmenizi tavsiye ederim. O güzel manzarayı ve Alpleri görebilmeniz için açık ve berrak bir hava gerek. Ben Haziran başında gitmeme rağmen yağmurlu ve kapalı bir hava ile karşılaştım. Birden tepelere çöken bulutlar nedeniyle görüş alanımız çok daralmıştı. Muhteşem olduğu söylenen gün batımını göremedik maalesef.

Nasıl gidilir: Biz Zürich’ten 2 saat bir araba yolculuğu ile Montrö’ye ulaştık. Özellikle Montrö’ye yakın yerlerde doğa o kadar güzel ki imkanınınız varsa araba ile gelmenizi tavsiye ederim. Cenevre’den araba ile ulaşım 1 saat. Yine Zürich veya Cenevre’den trenle de gelmeniz mümkün. Zürich üzerinden trenle ulaşım 2,5 saat, Cenevre’den ise 1 saat.

Cenevre Gölü
Cenevre Gölü
Görülecek yerler:

Montrö küçük bir şehir. Eğlence ve parti havasındaysanız Montrö size göre değil. Buraya gelme amacınız dinlenmek ve huzur olmalı. Yapılacak bence en güzel aktivite göl kenarında yürümek.

Old Town (Eski şehir bölgesi) ise şehrin içinde yokuş yukarı çıktığınız zaman hemen karsınıza çıkar. Ufak bir bölge ama tarihi evler görmek mümkün. Yine de Zürich ve benzeri şehirlerde gördüğüm Old Town’lara göre görsel açıdan biraz sönük kalıyor.

Auberge de Sonchaux: Şehrin merkezinden 12 kilometre uzakta, şehirdeyken kafanızı kaldırdığınızda gördüğünüz o dağın tepesinde muhteşem manzarası olan bir yer. Arabayla veya trekking yapmak isterseniz yokuş yukarı çıkarak gidebileceğiniz bir yer. Arabayla gidecekseniz dikkat! Yollar dar, size biraz offroad macerası yasatabilir. Yine de dar şehir için üretilmiş arabaları yol boyunca görmek mümkün.

Freddie Mercury Statue: Freddie’nin Montrö sevgisinin bir sonucu olarak, şehrin merkezinde göl manzarasını izleyen bir Freddie heykeli bulunmakta.

Freddie Mercury Statue
Freddie Mercury Statue
Nerede yenir? 

Le Deck: Şehir merkezinden arabayla yaklaşık 20 dakika uzaklıkta Le Baron Tavernier Otel’de bulunan bu restoranın muhteşem bir manzarası var. Ulaşımı arabayla sağlayabileceğiniz bir yer. 
Rezervasyon yapmadan aksam için masa bulmak zor. Fakat bence öğle yemeği veya günlerin uzun olduğu zamanlarda aksam yemeği için gidilmesi daha doğru çünkü manzarayı ışıkta görmenizi tavsiye ederim. Dikkat fiyatların yüksek olduğu bu restoranda yemekler ise çok lezzetli.  

La Rouvenaz: Şehir merkezinde, fiyatları da diğer restoranlara kıyasla makul olan bir İtalyan restoran. Yemekler de çok lezzetli. 

Jazz Café: Yine yemekleri güzel bir Fransız restoranı. Fiyatlar şehir standartlarına göre makul. 
Zurcher: Kahvaltı yapabileceğiniz veya hızlı bir atıştırmalık yemek isterseniz uğrayabileceğiniz şehrin merkezinde bu yerde çok çeşitli hamur isleri ve sandviçler bulabilirsiniz.

Zurcher: Kahvaltı yapabileceğiniz veya hızlı bir atıştırmalık yemek isterseniz uğrayabileceğiniz şehrin merkezinde bu yerde çok çeşitli hamur isleri ve sandviçler bulabilirsiniz.

Montreux'da Nerede kalınır?

5 yıldızlı bir otel isterseniz şehirde zaten toplamda 5 tane var. En iyisi Fairmont Le Montreux Palace. Hem lokasyon hem de 5 yıldızın hakkini veren bir hotel. Ben burada kalmadım ama kalanlar ile konuştuğumda çok iyi yorumlar duydum. 

Hotel Du Grand Lac Excelsior ise 4 yıldızlı bir hotel. Ben gittiğimde burada kaldım. Lokasyon muhteşem, gol kenarı yoluna direk ulaşım sunması ve gol manzaralı odaları çok iyi ama eğer lüks ve iyi servis istiyorsanız tavsiye edeceğim yer Fairmont. Bu otel 4 yıldızlı. Bu nedenle 5 yıldız performansı beklemeyin.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder