8 Ocak 2012 Pazar

Charles Darwin'in Kokeni

IBM'in sponsorluğunda yürütülen ve halka açık ilginç bir proje var: The Genographic Projesi. Proje, isteyen şahısların gönderdikleri DNA'lardan bu kişilerin atalarının göç haritasını çıkarıyor. Ama 2-3 göbek falan değil, yüzlerce göbek öncesine giden bir harita bu. Örneğin proje, Türlerin Kökeni Üzerine adlı eseri ile evrim teorisini ortaya atan Charles Darwin'in kökenini merak etmiş ve Darwin'in büyük büyük torunundan () alınan DNA'dan yola çıkarak evrimin babasının babalarının hangi yollardan geçerek Büyük Britanya'ya vardıklarını incelemiş. Test sonuçlarına göre Darwin'in ataları 45,000 yıl önce Afrika kıtasından Orta Doğu'ya geçen ilk insan kafilelerinde imiş. Buradan Avrupa'ya göçmüşler ve Buz Çağı'nı güneye, İspanya'ya göç ederek atlattıktan sonra, 12,000 yıl kadar önce İngiltere'ye varmışlar. Darwin sülalesi Avrupa göçünün öncüleri cro-magnonlardan imiş.[1]

Eğer siz de sülalenizin nerelerden kalkıp bugünlere geldiğini merak ediyor iseniz 99.95 Dolar karşılığında katılım kitinden alabilirsiniz. Bu kit ile yanak içinden bir miktar sürüntü alıp projeye postalıyorsunuz, proje size göç haritanızı gönderiyor. Tabii ki bu kit "DNA'mı alıp biyolojik silah yapmakta kullanırlar" diye paranoyaya kapılacaklara göre değil.

Kullanılan teknoloji şu: Bilim adamları Mitokondri DNA'sına ya da Y kromozomlarına bakıyor.  Örneğin mitokondri adlı organel, hücrenin içinde enerji üreten bir yapı. Sperm'de kuyrukta bulunuyor ve yumurta ile sperm birleştiğinde, spermden yeni hücreye geçemiyor. Bu nedenle her insandaki mitokondri sadece anneden geçen bir yapı ve babanın genleri ike karışmıyor. Yani sizdeki genetik olarak annenizle, kardeşleriniz ve anne anneniz ile aynı ama babanızla aynı değil. Bu yapıdan çıkarak bilim adamları göç haritası çıkarabiliyor.

[1] - Last member 65,000 year old tribe dies taking world's earliest language to grave

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder