7 Mayıs 2012 Pazartesi

Facebook halka arzi (ipo): Facebook hissesi alinir mi?

Facebook 18 Mayis'ta halka arz ediliyor(*). Bu arada da tabii kimi ekonomistler sirkete 100 milyar dolar deger bicerken kimileri ise Facebook'un degerinin bunun cok daha altinda oldugunu soyluyor[1]. Ben sahsen kendi adima, kimse bunu yatirim tavsiyesi olarak algilamasin, Facebook'a bes kurus para yatirmayi planlamiyorum. Nedeni de basit. Facebook'un on sene, hadi onu birak 5 sene sonra ne olacagi belli degil. Facebook'un gelecegi belirli degil.

Ustat Warren Buffet'in felsefesi ile hareket ediyorum: gelecegi belli olmayan sirketlere yatirim yapmamak lazim. Facebook'un gelecegi neden belirsiz derseniz friendster ya da myspace'i hatirlarin derim. 2000'lerin ilk yarisinda Friendster firtina gibi eserken, herkes buna gelecegi parlak gozuyle bakiyordu. Sonra 2004'te Facebook geldi ve Friendster silindi gitti. Facebook'un da basina ayni sey gelmeyeceginin garantisi yok. Google+'tan falan bahsetmiyorum, Facebook'un da Google+'dan cekindigini sanmiyorum. Instagram gibi daha dun olmayan korkutucu rakipler gelip Facebook'u her an alasagi edebilirler. Facebook Instagram'a 1 milyar dolari bosa bayilmadi, adamlar Instagram'in islerini ellerinden alacagini farkettikleri icin bu sirketi bu kadar devasa bir paraya aldilar.

Biliyorsunuz, Instagram bir fotograf paylasim uygulamasi. Facebook'un da %80'i zaten fotograf paylasip birbirine hava atmak oldugundan Facebook'un cekinmesi gereken korkulu bir rakipti. Bu tur rakipler her an cikip Facebook'u alasagi edebilir.

Bence Facebook'un halka arz nedeni de zaten artik hissedarlarinin hisseleri paraya cevirip yollarina devam etmeleri icin yapiliyor. Zaten gecen ay Facebook'un buyume hizinin ve gelirlerinin ilk defa yavaslayip dusmeye basladigi ile ilgili haberler medyada yer almaya basladi.[2] Hisseleri ekonomiden baska birseyden anlamayan, ondan da tam anlamayan, finanscilara, bankerlere, yatirimcilara yikip cikmanin tam zamani.

[1] - 'Değeri 60 milyar doları geçmez'
[2] - Facebook'un buyumesi yavasladi

(*) - IPO, Initial Public Offering nedir? IPO, bir firmanin hisselerini borsada alicilara ilk defe satmasidir. Daha sonrasinda bu hisseleri elinde bulunduran kurum ve sahislar (hissenin sahibi firma da dahil) hisseyi borsada surekli alip satarlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder