9 Kasım 2015 Pazartesi

Carlos Castaneda kimdir?

25 aralık 1925 (peru) - 27 nisan 1998 (los angeles) arasında yaşamış olan ABD'li antropolog. Kendisi 1931 yılının Noelinde Brezilya'da doğduğunu iddia etse de göçmen bürosu kayıtlarında 1925 Aralık ayı Peru doğumlu olduğu kayıtlıdır.

Carlos Castaneda Amerika Birleşik Devletler'ine 1950'lerin başında geldi, 1957 yılında ise Amerikan vatandaşlığa geçti. 1960 yılında `Don Juan Matus` adlı bir `yaqui` şamanı ile karşılaştığını iddia etti. Don juan ile geçirdiği 11 uzun yılı ve Don Juan'ın öğretisini anlatan 12 adet kitap yazdı ve dünyaca üne kavuştu, kitapları 17 dilde 8 milyondan fazla sattı. Castaneda ayrıca Don Juan'ın yerine nagual olarak seçildiğini de iddia etti. Castaneda'nın eserleri `paranormal` deneyimlerini, şamanların kullandığı psikolojik teknikleri, tolteklerin sihirli ritüellerini ve psikoaktif bir uyuşturucu olan `peyote` deneyimlerini içerir.

Carlos Castaneda'nın kitaplarında bahsi geçen olayların birçoğu doğaüstü olduğu için ilk başta ciddiyetle okunmasa da zamanla değeri anlaşılacak önemli mesajlar içerir. Eğer okumaya niyetlenirseniz önceden kesinlikle Victor Sanchez'in  Don Carlos'un Öğretileri kitabını okuyun. Sanchez'in kitabında yaqui kızılderililerinin felsefesi çok güzel özetleniyor.

Bir diğer bir alternatifiniz de Carlos Castaneda'dan oldukça önemli ölçüde etkilendiğini her fırsatta belirten Doğan Cüceloğlu'nun Savaşçı (Anlamlı ve Coşkulu Bir Yaşam İçin) adlı kitabıdır.

İmkanınız varsa kesinlikle ingilizce asıllarını okuyun, genelde Nevzat Erkmen'in çevirileri o kadar matah değil. Carlos Castaneda Kitaplarının geniş özetleri için http://www.prismagems.com/castaneda/ adresine bakabilirsiniz.  Türkçe bilgi için ise http://www.carloscastaneda.net var.

2 yorum:

  1. MERHABA,CASTENADA KİTAPLARINA ULAŞILAMIYOR BU KİTAPLARIN TERCÜMELİ TÜRKÇE GENİŞ ÖZETLERİNE NASIL ULAŞABİLİRİZ TEŞEKKÜRLER..

    YanıtlaSil
  2. MERHABA,CASTENADA KİTAPLARINA ULAŞILAMIYOR BU KİTAPLARIN TERCÜMELİ TÜRKÇE GENİŞ ÖZETLERİNE NASIL ULAŞABİLİRİZ TEŞEKKÜRLER..

    YanıtlaSil