12 Ekim 2016 Çarşamba

Kimi no Na wa - Senin İsmin

Eleştirmenlerin "Yeni Miyasaki" olarak tanımladığı Japon animasyon yönetmeni Makoto Shinkai'nin en son filmi Kimi no Na wa, Japonya'da 100 milyon ABD Doları hasılatını geçen ve Miyasaki'ye ait olmayan animasyon olarak tarihe geçti.Birbirini hiç tanımayan ama bilinmeyen bir sebeple birdenbire birbirlerinin vücutlarına geçip duran iki lise öğrencisinin hikayesini anlatan bilimkurgu - fantazi tadındaki duygusal animasyon, Hollywood'da sıkça işlenen (Freaky Friday gibi) bu konuya farklı bir iki boyut katarak oldukça özgün bir hikaye anlatıyor.

Büyük şehirde yaşayan Taki Tachibana adlı liseli genç ile Mitsuha Miyamizu adlı liseli kız, gerçek hayatta hiç karşılaşmamış olmalarına rağmen belli sürelerle birbirlerinin vücutlarında yaşamak zorunda kalıyorlar. Olayı kabullenip birbirlerinin yerine geçtiklerinde diğerinin hayatını düzene sokacak işler yapmaya başlayan gençlerden Taki, bu yerdeğiştirmeler başladığı gibi birdenbire sona erince, Mitsuha'yı aramaya başlıyor ve filme oldukça özgün bir konu kazandıran ikinci boyut ortaya çıkıyor. Biz bunun ne olduğunu söylemeyelim. Filmin ismi, "Senin İsmin", filme cuk oturan bir başlık olmasına rağmen filmin sonuyla ilgili önden spoiler da vermiyor.

Kimi no Na Wa, bu türde Studio Ghibli'de görmeye alışık olduğumuz bir animasyon, ses ve efekt kalitesine sahip. Yine atmosfer, konu gelişimi ve mistik öğeleri ile Studio Ghibli tadında bir film. Miyasaki 2013 yılında emekli olduğu için Makoto Shinkai gibi yönetmenlerin yavaş ve emin adımlarla olgunlaştığını görmek oldukça güzel.


Filmi oldukça güzel yapan bir başka öğe de genç karakterlerin birbirleri ile ilişkisi. Birbirlerini tanımayan ve sürekli birbirlerinin yerine geçen karakterler, ilk şoku atlattıktan sonra birbirlerinin telefonlarına küçük notlar bırakarak haberleşmeye ve zamanla birbirlerine yardım etmeye başlıyorlar. Örneğin Mitsuha, Taki'nin hoşlandığı kıza yemeğe çıkmasına yardım ederken Taki'de Mitsuha'ya okulunda daha populer olması için yardım ediyor.

Makoto Shinkai'yi ilk kez, tek başına yaptığı ve inanılmaz animasyon kalitesine hasta olduğum ama koca mecha'nın içine liseli kız koymak gibi çocukça öğelerine burun büktüğüm Voice of Distant Star adlı kısa animasyonu ile tanımıştım. O zamandan beridir The Place Promised in Our Early Days, 5 Centimeters Per Second, Children Who Chase Lost Voices ve The Garden of Words gibi uzun metrajlı ve stüdyo işi animeleri ile işi bayağı ilerletti. Henüz 43 yaşında olan yönetmenin, Miyasaki Totoro'yu yaptığında 48 yaşında olduğu düşünülürse, ömrü yettiğince daha güzel işler çıkaracağı kesin.

Kimi no Na wa - Senin İsmin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder