29 Aralık 2011 Perşembe

Pattaya Jet Ski Dolandırıcılığı

Tayland gittikçe ülkemizde de popüler olan bir turizm cenneti. Ülkenin meshur tropik güzellikleri, Bangkok, Puket, Pattaya, Koh Samui gibi merkezleri, Türklerden vize istememesi, uzun uçak yolculuklarının görece ucuzlaması gibi etkenlerle artık daha fazla kisinin bu ulkeye tatile gittigini goruyorum. Cogunlugu yine tur ile gidiyor ama kendi basina gidenlerin sayisi da hizla artiyor. Ben bolgede yasadigim ve ara ara Tayland’a gittigim icin genelde tayland konusunda sorular aliyorum. Burada degisik yazilarda deginecegim. Ama bilmeniz gereken sey her ne kadar turistik olsa da tayland’in bir de cirkin yuzu var: dolandiricilik! Hayatimda hic bir yerde bu kadar dolandirilmaya calisilmadim, bir kere de dolandirildim. Tayland’in burokrasisi ve polis teskilati yolsuzluklarla kapli oldugundan degisik mafia tipi orgutlenmeler goz gore gore, hep ayni yontemlerle dolandiricilik yapiyor. Tayland sizin icin guvenli olsa da cuzdaniniz icin pek guvenli degil. Gitmeden once okuyun, arastirin.

Tayland’a gidenlere yaptigim ilk tavsiyelerden biri kesinlikle ama kesinlikle hicbir sekilde arac kiralamamalari! Tayland tatilinizi kabusa cevirmeyin. Ne bisiklet, ne motorsiklet, ne araba kiralayin. En onemlisi de kesinlikle deniz motoru (jet ski) kiralamayin! Jetski dolandiriciligi goz gore gore, o kadar sik yapilan bir dolandiricilik ki, artik oldukca meshur. Cogunlukla Bangkok’un guneyindeki Pattaya bu dolandiricilikla meshur olsa da hemen her yerde mevcut.

Jet ski dolandiriciligi cogunlukla soyle oluyor: Deniz guzel, hava guzel, deniz motoru da gorece ucuz diyerek bir hevesle deniz motoru kiraliyorsunuz. Ama siz tabii zeki oldugunuz icin motoru kiralamadan bir hasar var mi diye bakiyorsunuz. Elemanlarin da itirazi yok. Her neyse siz motoru kiraliyorsunuz, yarim saat bir saat neyse dolasip geliyorsunuz ve adama hasarsiz teslim ediyorsunuz. Elemanin ilk isi ise motoru sudan cikarip sahile cekiyor ve motorun altinda bir hasar tespit ediyor. Ve sov burada basliyor. Eleman sinirli bir sekilde sizden hasar tazminati istiyor. Siz ise motora hasar verecek herhangi birsey yapmadiginiza eminsiniz. Emin olun, sorun sizde degil. Burada detay su: Deniz motorunu size kiralayan taylandli vatandas, motoru su uzerinde iken denetlemenize izin veriyor. Oysa motorun suyun altinda olan kisminda daha onceden orada bulunan ve sizden once onlarca turisti dolanirmak icin kullanilmis bir hasar var. Sizin tipinize, agresifliginize gore jetski kiralayan grup ve tehditleri arttikca artiyor. Bu noktada polis cagirirsaniz ise hic umitlenmeyin. Gelecek polis de isin icinde ve o da sizin birazdan ayrilacaginiz ortalama 1,200 USD civarini bulan paranizdan komisyon alacak.



Ingilizceniz var ise suradaki yaziyi okumanizi tavsiye ederim : The Pattaya Jet Ski Scam In Pictures. Burada yazan eleman taylandli ve onun dedigine gore bu dolandiricilik defalarca ayni kisiler tarafindan yapiliyor ve isin icinde Pattaya’nin ensesi kalinlari da oldugu icin onlenmesi mumkun degil:

“Kisa ve net soyleyeyim : Pattaya plajlarindaki tum jet ski operatorleri bu dolandiriciligin icinde, ben kendi gozlerimle hergun her yerde bu tezgahin calistigini goruyorum … Uyarmadi demeyin.”

Peki kendinizi nasil koruyacaksiniz? Basit, taylandda herhangi bir plajda jet ski kiralamayin. Eger kiralarsaniz %80 dolandirilirsiniz. Ingilizce basin ve internette son zamanlarda bu dolandiricilik cok meshur oldugundan su aralar en gozde kurbanlari orta dogulular.  Aman ha. Tayland tatiliniz, Pattaya turunuz, Puket kacamaginiz kabus olmasin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder