17 Mayıs 2015 Pazar

Pariste gezilecek yerler

Fransa'nın başkenti Paris, her köşesi gezilip görülecek onlarca yer ve obje barındıran önemli bir turizm merkezi. Paris'in tarihi merkezi her ne kadar devasa bir alan kaplamasa da burada o kadar çok gezilip görülecek yer var ki,

Bu yazımızda kapsamlı bir Paris gezilecek yerler listesi vermeye çalıştık. Liste uzun olsa da Paris metrosunu ve tabanvayı stratejik olarak kullanarak birçok yeri ardı ardına görebilmeniz mümkün. Paris'te gezilip görülecek yerlere ulaşımı kolaylaştırması açısından kalacak yerinizi de iyi seçin. Bu konuda Paris'te nerede kalınır yazımıza bakabilirsiniz.

Listemize geçmeden önce oldukça işinize yarayacak bir pratik tavsiye verelim. Paris'te ve çevresinde 70 kadar önemli müze ve anıta giriş yapabilmenizi sağlayacak Paris Museum Pass adlı kart Paris gezinizin olmazsa olmazı. 2 gün (42 Euro), 4 gün (56 Euro) ve 6 gün (69 Euro) geçerlilik versiyonları olan bu kart uzun kuyrukların birçoğunu atlamanızı sağlayacak. Kartın geçerlilik günleri ardı sıra ama geçerlilik başlama zamanı ilk müze girişinizde. Yani kartı önceden alıp 2 gün sonra kullanmaya başlamanız mümkün. Bu kartın alternatifleri ise The Louvre, The Arc de Triomphe gibi 60 kadar anıta ve müzeye ücretsiz giriş yapmanızı ve kuyrukları atlamanızı sağlayacak ParisPass (bu kartla beraber bedava nehir turu, metro ve otobüs ulaşımı mümkün) ve daha ucuz altenatifi olan Paris ComboPass.

Eyfel Kulesi, Sainte-Chapelle, Catacombs ve Notre Dame Katedralinin tepesine tırmanan merdivenlerin girişi gibi yerlerde kuyruklar oldukça uzun. Buralara rahat ve hızlı çıkmak için açılış saatinden yarım saat önce kuyrukta olmazsanız en az 1 saat kuyruk beklemeniz gerekir. Birçok müze Pazartesi veya Salı kapalıdır, gezi planınızı buna göre yapın. Örneğin Louvre Müzesi Salı günleri kapalıdır. Paris'in bütün milli müzeleri her ayın ilk Pazar günü giriş ücreti almaz ama bu da oldukça uzun kuyruklar ve kalabalık sergiler demek o nedenle kalabalığın fenalık geçirteceği Eastern Tatili zamanı gibi bu zamanlarda da müzelerden hatta Paris'ten uzak durmaya bakın.

Öncelikle Paris'in gezilecek ve görülecek en önemli anıtlarına bakalım.

1889 yılında inşaa edilen Eyfel Kulesi (Fransızca La tour Eiffel) sadece Paris'in değil muhtemelen dünyanın en meşhur ve bilinen anıtı. Her yıl 7 milyona yakın kişinin ziyaret ettiği bu kule Paris'in hem en başta gelen gezilip görülecek yeri hem de şehirdeki en yüksek yapı olarak Paris'in en iyi kuşbakışı manzarasını görebileceğiniz yer. Eiffel'e en yakın metro istasyonu Bir-Hakeim ve RER istasyonu ise  Champ de Mars-Tour Eiffel. Eyfel Kulesini günde 25 bin kişi ziyaret ediyor ve bu nedenle kule girişinde uzun kuyruklar oluşuyor. Kuleye çıkmak istiyorsanız biletlerinizi internetten alabilirsiniz.

Fransız Gotik Mimarisinin nadide örneği, dünyanın belkide en ünlü katedrali olan Notre Dame de Paris Katedrali, Paris'in en meşhur yerlerinden biri. Paris'in şehir olarak ilk yerleşim yeri olan Sen Nehri üzerindeki Île de la Cité Adasında yerleşik bu katedral 1200lü yıllarda inşaa edilmiş ve yüzyıllar sonra Victor Hugo'nun ölümsüz Notre Dame'ın Kamburu romanına mekan olmuş. Öyle sadece çevresinde gezmekle ya da içine girmekle kalmayın, en tepe kulelere çıkın. En yakın metro istasyonu  Métro Cité ve en yakın RER istasyonu Saint-Michel-Notre Dame.

Place Charles de Gaulle Meydanının merkezindeki Arc de Triomphe de l'Étoile Paris'in en bilinen ve popüler anıtlarından bir diğeri. Meşhur  Champs-Élysées Bulvarının batı ucundaki bu anıt, Fransız Devrimi ve Napolyon Savaşları sırasında Fransa için ölenler anısına inşaa edilmiş.

Paris'in ilk akla gelen ve en önemli sembollerinden biri olan
Eyfel Kulesi
Paris'te gezilecek yerlerin en önemlilerinden biri de Axe historique (Tarihi Eksen) olarak bilinen ve bir dizi tarihi anıt, bina ve bulvarın sıralandığı, Paris'in merkezinden başlayıp batıya uzanan dümdüz bir hat. Bugün bu hat Louvre Müzesinden başlıyor ve Grande Arche de la Défense'de bitiyor. Hat üzerinde doğudan batıya doğru The Tuileries Gardens, Palace de la Concorde, Champs-Elysees, Arce de Triomphe, Porte Mailot, Pont de Neuilly ve La Defense bulunuyor.

Şehir merkezinin 20 kilometre güney batısındaki Versailles Şatosu (Château de Versailles), Paris'in mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerinden biri. Fransayı 72 yıl yöneten Kral Louis XIV'ün Paris'ten buraya taşınmasından Fransız Devrimine kadarki 100 senelik dönemde Fransa'nın politik merkezi olan bu saray bugün hala politik fonksiyonlara ev sahipliği yapsa da aslen devasa bir müze olarak hizmet görüyor.

Latin Quarter'daki Panthéon aslen Azize Genevieve'ye adanmış bir kilise olarak tasarlanmış olsa da daha sonra yapılan birçok değişiklikle bugün önemli Fransız vatandaşlarının gömülü olduğu bir anıtkabir işlevi görüyor. Burada mezarı olan Fransızlar Voltaire, Rousseau, Victor Hugo, Émile Zola, Jean Moulin, Louis Braille, Jean Jaurès,  Alexandre Dumas ve Marie Curie.

Paris'in en yüksek noktasındaki Sacré-Cœur Basilica'nın ön bahçesinden harika bir Paris manzarası seyretmek mümkün. Paris'in en popüler konaklama mekanlarından biri olan Montmartre bu kilisenin çevresi, Paris'in sanatçı ve bohem tayfasının takıldığı önemli merkezlerden biri.

Paris'in en korkunçlu gezilecek yeri kuşkusuz Catacombes de Paris. Zamanında Paris'in artık yer kalmayan mezarlıklarından taşınan yaklaşık 6 milyon insana ait kemiklerin eski maden ocağı tünellerinin duvarlarına dizilmesi ile oluşturulan bu devasa mezarlık bugün Paris'in ünlü gezilecek yerlerinden biri.

 Dünyanın en meşhur opera binası olan ve Paris'in Notre Dame kadar önemli sembollerinden Palais Garnier 1989 yılında hizmete giren Opéra Bastille zamanına kadar Paris operasının merkezi imiş. Burası Gaston Leroux'un 1910 yılında yazdığı ve daha sonra Andrew Lloyd Webber'in müzikalleştirip dünyaca ünlü hale getirdiği Operadaki Hayalet'in geçtiği mekan.

Cimetière du Père-Lachaise (Père Lachaise Mezarlığı) Oscar Wilde, Honoré de Balzac, Pierre Bourdieu, Maria Callas, Frédéric Chopin, Molière, Marcel Proust ve Jim Morrison gibi ünlülerin mezarlarının bulunduğu ve bu yüzden popüler bir Paris atraksiyonu. Buraya ulaşmak için pek çok turistin tercihi Line 3 üzerindeki Gambetta istasyonu. Buradan Oscar Wilde'ın mezarına yakın bir kapıdan mezarlığa girip gerisini de sonrasında kolayca gezmek mümkün.

Paris'te gezilecek yerler deyince anıt ve tarihi yapılardan sonra akla ilk gelen yerler Paris müzeleri.

Louvre Müzesi (Musée du Louvre) hem dünyanın en büyük müzelerinden hem de Paris'in önemli anıtlarından biri. Tarih öncesinden günümüze 35,000 kadar obje ve eserin sergilendiği bu devasa müze yılda 9 milyondan fazla ziyaretçi ile dünyanın en çok ziyaret edilen müzesi. Müzeye ev sahipliği yapan bina 12. yüzyılda kale olarak yapılan ve daha sonra saraya dönüşen Louvre Sarayı. Louvre Müzesinde sergilenen en popüler eser muhtemelen Leonardo Da Vinci'nin Mona Lisa tablosu. Eser Fransız Kralı Francis I tarafından satın alınıp Paris'e getirilmiş ve Fransız Krallığı yıkıldıktan sonra da Cumhuriyetin malı haline gelmiş.

Paris'in ve dünyanın en çok ziyaret edilen müzesi Louvre.
Bizce Paris'in Louvre'dan sonraki en görülmeye değer müzesi Musée d'Orsay. 1898-1900 yılları arasında inşaa edilmiş eski bir tren garının (Gare d'Orsay) ev sahipliği yaptığı müzede impressionist ve  post-impressionist sanatın en nadide eserlerini görmek mümkün. Müzenin inanılmaz koleksiyonu içinde Monet, Manet, Degas, Renoir, Cézanne, Seurat, Sisley, Gauguin ve Van Gogh gibi ağır topların tabloları var.

Önemli Fransız sanatçılarının bazılarının eserleri de toplu halde kendi adları ile anılan müzelerde sergileniyor. Rodin Museum, Picasso Museum, Musée Marmottan-Monet ve Musée Delacroix bu tür müzelerin en önemlileri ve gezilip görülesi yerler.

1 yorum:

  1. Çok güzel bir gezilecek yerler listesi olmuş, ellerinize sağlık. Şu https://gezimanya.com/fransa/paris-gezilecek-yerler linkte de güzelce bir liste yapmışlar, belki ilginizi çeker diye paylaşmak istedim.

    YanıtlaSil