25 Nisan 2015 Cumartesi

Üsküp'te nerede kalınır?

Makedonya'nın başkenti Üsküp aynı zamanda ülkenin hem büyük şehri hem de ticari, politik ve kültürel kalbi. Tarihi boyunca birçok değişik uygarlığın yönetiminde kalmış olan bu şehirde en çok iz bırakanlar ise Osmanlılar olmuş. Bugün modern bir Balkan şehrine dönüşen Üsküp'te şehrin sembolü ve en önemli tarihi anıtlarından biri olan 15. yüzyıldan kalma Taşköprü (Stone Bridge) olmak üzere Osmanlı döneminden yüzlerce tarihi eser ve anıt görmek mümkün.

Üsküp'te nerede kalınır sorusuna cevap arıyor iseniz, bu yazımızda bu konuda oldukça işinize yarayacak bilgiler vereceğiz. Her ne kadar Üsküp'ün hem belediye hem de özel sektörce işletilen otobüslerden oluşan gelişmiş bir toplu taşıma sistemi olsa da hem hemen herşey Kiril Alfabesinde olduğundan hem de doğru dürüst otobüs haritası bulmanın zorluğundan bu sistemi ortalama bir turistin kullanması oldukça zor. Her ne kadar şehrin içinde taksi de kullanabilecek olsanız da ulaşımdaki bu ayrıntı nedeniyle şehrin merkezindeki bir otelde kalmanızı tavsiye edeceğiz.

Üsküp şehrinin merkezi ise hem şehrin hem de tüm Makedonya'nın en büyük meydanı olan Makedonya Meydanı (Macedonia Square). Burada şehrin en merkezi ama tabii ki en pahalı otellerini bulabilirsiniz. Taşköprü'nün dibindeki (gerçi bu otel nehrin öbür tarafında) 5 yıldızlı Hotel Stone Bridge ve meydana kısa bir yürüme mesafesindeki Holiday Inn Skopje buradaki ilk akla gelen büyük oteller. Holiday Inn Skopje örneğin tavsiye edilebilecek bir otel zira hem nehir kenarında hem de bar ve restoranlarla dolu bir caddenin sonunda ve burası yazları özellikle çok güzel ve cıvıl cıvıl bir yer.

Meydan ve civarında aynı zamanda daha küçük ve hesaplı otel ve hosteller bulmanız da mümkün. Bu meydan civarında kalmanız sizi Skopje'nin gezilip görülecek yerlerine oldukça kısa bir mesafeye koyacaktır. Meydanın hemen yanındaki GTC Skopje alışveriş merkezi içinde de 3 yıldızlı Hotel City Central International ve 2 yıldızlı Hotel Anja merkezi ve görece hesaplı konaklama imkanı sunuyor.

Üsküp'te nerde kalmalı - Makedonya Meydanı
Makedonya Meydanı Üsküp'ün en merkezi yeri ve eğer Üsküp'te nerede kalınır diyorsanız bu meydan ve yürüme mesafesindeki çevresi konaklamak için en pratik yer. Yukarıdaki fotoğraf şehrin simgesi olan, Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Taşköprü üzerinden çekilmiş. Meydanın ortasındaki heykel meşhur Büyük İskender heykeli.
Eğer Üsküp'te ulaşım gerektirecek bir yerde kalacak iseniz ise otobüs ve taksi fiyatlarını bilmenizde yarar var. Otobüs ucuz, bilet yaklaşık 30 - 35 MKD yani 1.5 YTL (bir miktar fazla olmak kaydıyla otobüs şoförüne de ödenme yapabiliyorsunuz). Yukarıda belirttiğimiz gibi Kiril Alfabesi sorunu var ve otelinizin resepsiyonundan size otobüs tarifi yapmalarını isteyin. Her ne kadar yeni kırmızı otobüslerde İngilizce açıklamalar olsa da siz otobüs numaralarını kafanıza yazarak plan yapın.

Normalde Üsküp'te bir taksi yolculuğu 300 MKD'den (yaklaşık olarak 15 YTL) fazla tutmamalı. Örneğin şehir merkezinden genç nüfus açısından popüler, bar ve kafeleri ile ünlü Biser Alışveriş MErkezinde sürecek olan 10 dakikalık bir taksi yolculuğu sadece 150 MKD tutar.
 
Makedonya Meydanı şehrin geleneksel hristiyan tarafında. Hemen yanındaki Taşköprüyü geçip kısa bir yürüyüşle ise şehrin müslüman tarafındaki 12. yüzyıldan kalma Old Bazaar bölgesine ulaşabilirsiniz. Burası Balkanlar'da İstanbul dışındaki en büyük çarşısı. Vardar Nehrinin doğu kıyısında Taş Köprü'den Bit Pazarına, Üsküp Kalesinden Serava Nehrine uzanan Old Bazaar daha çok Osmanlı mimarisinde ve burada birçok esnaf Türkçe konuşuyor. Çarşı içinde görülecek tarihi yapılar arasında yine Osmanlı mimari geleneğinin örnekleri Mustafa Paşa Camii, Kurşunlu Han, Sulu Han, Davut Paşa Hamamı bulunuyor. Burada eski Türk evlerinden de örneklere rastlamanız mümkün.

Üsküp'te pekçok tarihi Osmanlı Hanı var ama tabii ki bunlarda kalmak mümkün değil (Kapan Han restoran, Suli Han ve Kurşunlu Han ise müze) eğer belirtmek gerekli ise.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder