21 Nisan 2015 Salı

Malacca'da nerede kalınır?

Malezya'nın Malacca şehri, zengin koloni döneminden kalma geçmişi, yükselişte olan Peranakan mirası, ve Nyonya yemekleriyle sayesinde Malezya’nın tarihi gururu. Melaka olarak da okunan bu eyalet, ülkenin turizm endüstrisinde önemli bir yere sahip. 14. Yüzyılda kurulmuş bu şehir, Sumatra’lı bir prens olan kurucu Parameswara’nın himayesinde hızlıca ün kazanmaya başlamış. Portekizliler, Hollandalılar ve İngilizler tarafından yönetilen bölge, Porta de Santiago’dan (Portekizliler tarafından inşa edilen A’Famosa kalesinden kalan bir kapı) Hollandalıların inşa ettiği Stadhuys’a kadar bu yönetimlerin kalıntılarını taşıyor ve şehrin iyi korunmuş merkezinde bu izler görülebiliyor. Malacca küçük bir şehir, turistler için önemli görülecek noktalara hiçbir zaman çok uzakta olmadığınız için, yürüyerek gezmek fazlasıyla kolay.

Yıl boyu sıcak ve nemli havaya ara sıra yağışların eşlik ettiği Malaca, yıl boyu seyahat için uygun bir yer. Sıcaklıklar gündüzleri 30-35°C, geceleri ise 27-29°C derece arası ama yağışlarla hava biraz daha serin olabilir. Mayıs ve Haziran ayları çoğunlukla kuru geçerken yağışlar Ekim ve Mart arası gerçekleşiyor.  İnce giyinin ve iyi bir yürüyüş ayakkabısıyla güneş gözlüklerinizi yanınızda bulundurun: ve eğer güneş kreminizi almazsanız hazırlıksız yakalanabilirsiniz, -ne kadar yüksek GKF, o kadar iyi!

Malacca City

Malacca City’nin belki de en dikkat çekici özelliği Hollanda koloni döneminden kalma meydanı. Bu nehir kıyısındaki pişmiş çamurdan yapılmış kırmızı binaları özel yapan şeyler jaluzili pencereleri, kalın kapıları ve dövme demirden yapılmış kapıları, ayrıca Doğudaki heybetli Stadhuys binası da buradaki en eski Hollanda’dan kalma bina. Jalan Hang Jebat’a çıkan güney uçtaki beton köprüye kısa bir yürüyüş mesafesinde olan Malacca’nın yönetim başkenti, geniş bir antik mağaza koleksiyonuyla birlikte Jonker Walk gece pazarına da ev sahipliği yapıyor. Stadhuys’un güneydoğusunda ise Portekiz’den kalma A’Famosa Kalesinin kalıntısı –yalnız Porta de Santiago kapısı bulunuyor.

Malacca City otelleri ve karşılaştırmalı otel fiyatları gibi ayrıntılar için Malacca City Otelleri sayfasına bakabilirsiniz.

Jalan Hang Jebat

Dutch Square’in güney ucundan bir köprü Hang Jebat’a çıkıyor. Burası çoğunlukla Chinatown ya da Jonker Street olarak biliniyor ve önceleri Victoria dönemi aynalar, Nyonya porselenleri, sedef kakmalı Peranakan Akasya ağacından mobilyalar, tahtadan yapılmış, önceden afyon içmek için kullanılan yatakların ve daha fazlasının satıldığı antika mağazalarıyla meşhur. Ayrıca bölge içinde 19. Yüzyıldan kalma eski evler ve konaklarla birlikte sıralanmış, Jalan Tun Tan Cheng Lock (Melaka’nın Milyoner Evleri olarak da biliniyor) bulunuyor. Cumartesi ve Pazar günleri kurulan canlı ve eğlenceli Jonker Walk gece pazarı lezzetli atıştırmalıklardan ucuz hatıra eşyalara kadar her şeyi bulunduruyor.

Ayer Keroh

Kuala Lumpur’a giden otobanın hemen yakınında, Malacca City’nin 11 km güneydoğusunda, Ayer Keroh bulunuyor. Burası sonradan oluşturulmuş turistik noktalar olan gece görülmeye değer safarisiyle Melaka Zoo ve Melaka Kelebek & Sürüngen Sığınağını, bir go-kart pistini ve Ayer Keroh Golf & Country Club’ı barındıyor. 359 hektarlık bir ormanla birlikte burada ayrıca Asya halklarının evlerini gösteren Taman Mini Malezya Kompleksi (her biri Malezya’nın kültüründen ve sanatından çalışmalar içeren 13 farklı geleneksel ev) ve Taman Mini ASEAN bulunuyor. Buraya gitmek için Malacca City’den 19 numaralı otobüse binin.

Malacca Tanjung Kling

Malacca City’den 20 dakika uzaklıkta 9 km kuzeybatıdaki Tanjung Kling’e kıyı kenarında bulunan kampungları (Malezya köyleri) geçerek, keyifli bir yolculukla ulaşılıyor. Önceleri geçen tankerlerin sahili mahvettiği kirli, çamurlu bir şeritmiş burası. Ama şimdi, son iyileştirme süreci (Deniz kenarı apartman komplekslerinin inşaları ve temizlenmiş bir plaj) daha gelişmiş ve yeni bir Tanjung Kling oluşturmuş. Bu günlerde insanları yeniden kazanılmış plajlarda güneşlenirken, uçurtmalar uçururken görebilirsiniz ve hatta burada atla dolaşan bir operatör bile var. Bunlara ek olarak Tanjung Kling, Malacca’nın deniz ürünlerine yönelik en iyi restoranları ve işporta yemek stantlarını yol kenarındaki Pantai Kundor’da barındırıyor.

Taman Melaka Raya

Malacca City içinde bulunan Taman Melaka Raya kendi başına ayrı bir bölge değil. Özellikle Chinatown dışında geceleri açık çok restoran bulunmadığı düşünüldüğünde, burası şehrin tercih edilen, popüler bir yemek merkezi. Bir yasal anlaşmazlık yüzünden sökülmeden önce burası 60 metrelik Eye of Malaysia’ya (şehir merkezinin 360 derecelik bir manzarasını sunuyordu) ev sahipliği yapıyordu. Bölge yakında onun eksikliğini aratmayacak, Malaysia Eye adı verilen, daha yeni, daha büyük bir dönme dolabının kuruluşunu görecek (Aralık 2011). Malacca’nın iki en büyük alışveriş merkezi Mahkota Parade ve Dataran Pahlawan da burada bulunuyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder