23 Eylül 2013 Pazartesi

Tecavüz benim suçum videosu

Hindistan'da kadınlara yönelik şiddet ve tecavüz yeni bir problem değil. Fakat geçen yılın sonunda Delhi'de bir üniversiteli kızın akıllara durgunluk verecek şekilde vahşice tecavüze uğraması ve ölümü Hindistan'da kadına yönelik şiddeti Hindistan'ın ve dünyanın gündemine oturttu.

Her tecavüzden sonra Hindistan'da en çok tartışma yaratan şeylerden biri de kadının daha özgür ve bireysel olmasını hazmedemeyen aşağılık kompleksi yüklü aşağılık bazı erkeklerin yaptıkları "eh ama o da resmen tecavüzü davet etmiş" yorumları. Örneğin üniversiteli kızın tecavüzünde bu çevrelerin en çok öne çıkardığı nokta genç kızın gece bir erkek arkadaşı ile sinemadan dönüyor olması idi. Geçenlerde idama mahkum edilen tecavüzcülerin avukatı mahkemede "benim kızım gece öyle dışarda bir erkekle olacak da gece kendi ellerimle öldürürdüm" gibi bir laf edebildi mesela. Hindistan'da sürüsüne bereket gurulardan meşhurca biri de "kızımız eğer kendisine tecavüz edenlerle kavga etmeyip de abilerim aman yapmayın diye yalvarsa ölmezdi" diyebilmişti (genç kız tecavüz sonrası metal bir nesne ile bağırsaklarının bu abilerce anüsünden dışarı çıkarılması nedeniyle öldü bunu da maalesef hatırlatalım).

Kısacası Hindistan'da kadına bakış bizden ahım-şahım farklı değil. Tecavüzün yaygın olduğu bu memlekette çoğunlukla tecavüzün suçlusu da kadınlar oluyor.

Bollywood yıldızı Kalki Koechlin ve televizyon sunucusu Juhi Pandey yeter artık diyerekden bu zihniyetle dalga geçen bir video yayınladılar. Hemen izleme rekorları kıran videonun ismi "It's your fault" (senin suçun).

"Bilimsel araştırmaların gösterdiğine göre etek giymek tecavüzün en önemli sebeplerinden biri. Neden mi? Çünkü erkeklerin gözleri var" diye başlıyor Koechlin 4 dakikalık videonun başında. Sonrasında da erkekleri tahrik eden ve içinde kara çarşaf ve astronot elbiselerinin de olduğu kıyafetler sıralanıyor. Benim favorim ise "eğer tecavüz edilerek aşağılanmaktan bıktı iseniz karakola gidip orada polis tarafından aşağılanın" kısmı.

Hindistan'da tecavüzü engelleyecek yasalar yok değil. Örneğin üniversiteli kızın tecavüzcülerinin erişkin olanları hiçbir yasa değişikliği gerektirmeden idama mahkum oldular (Maalesef söylenenlere göre en vahşi tecavüzcü 17 yaşında olduğundan yasalarca "çocuk" muamelesi gördü ve 3 sene yatıp çıkacak).


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder