17 Eylül 2013 Salı

Kelebekler Vadisi

Fethiye Ölüdeniz yakınlarındaki Kelebekler Vadisi Türkiye'deki en iyi alternatif tatil mekanlarından biri. Pratik olarak sadece denizden tekne ile ulaşılabilen bu muhteşem tatil mekanı eski adı Güdürümsu olan 250 metre genişliğinde ve 1 kilometre derinliğinde denize açılan bir kanyon. Bugün vadiye adını veren  büyük kelebekler kanyonun dibindeki şelalelerin orada görülebilirler. 90'ların sonuna kadar oldukça sessiz sakin ve huzurlu bir tail mekanı olan bu yer yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisi ile 2000li yıllarda oldukça kalabalıklaşsa da hala kendine özgü bir yaz tatili imkanı sunuyor.

Kelebekler Vadisinde konaklama oldukça sade. En lüks konaklama alternatifiniz elektriği ve kliması olmayan tahta bunglowlar. Bunlarda duş da bulunmuyor (tüm duşlar orta malı). Bunun dışında çadırda ya da çadırsız dışarda da yatabilirsiniz. Ben en son gittiğimde sadece uyku tulumunu yayabileceğim bir yer kiralamıştım ve 3 gece plaja nazır açık havada yatmıştım. Kendi başına ilginç bir deneyim. Zaten konaklama imkanlarının ilkelliği bu mekanın kendine özgü tatil şeklinin en önemli parçası.

Fakat eğer burada değil de örneğin Ölüdeniz'de ya da Fethiye'de kalacaksanız bile bu ilginç mekana günübirlik ya da bir gecelik de olsa uğramaya çalışın.

Kelebekler Vadisi sadece yerli turistler arasında meşhur değil. Singapur, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi uzak ülkelerden bile turist çeken bir mekan.

Kelebekler Vadisine nasıl gidilir?
Vadiye ulaşımın en pratik yolu Kelebekler Vadisi Taksi Botunu kullanmak. Bu tekne Ölü Denizden saat 11 ve 14'te ve Kelebekler Vadisinden saat 13 ve 15'te kalkıyor. Siz bu botu ararken çevredeki birçok alakasız bot da kendi gezi turlarını size ısrarla satmaya çalışacaklardır. Bu elemanların dediklerine aldırmadan (Kelebekler Vadisine artık taksi bot kalkmıyor bile diyebilirler) bu resmi taksi tekneyi bekleyin. Ölü Deniz - Kelebekler Vadisi arasındaki tekne yolculuğu yaklaşık 45 dakika sürüyor ve gidiş-dönüş 15 Lira tutuyor.

Kelebekler Vadisi
Kelebekler Vadisi - Kaynak: Turkish Travel Blog
Kelebekler Vadisi dünyadan izole bir yer ve vadi yönetiminin mekanda tam tekeli var. Bu da size oldukça pahalı yeme-içme olarak geri dönecek. Bir bira 7 TL ya da bir balık ekmek 7 TL ve üzeri gibi. Eğer bütçenize dikkat ediyorsanız Kelebekler Vadisine gitmeden Ölü Denizden biraz konserve yemek ya da içecek alışverişi yapın.

Vadide yüzmekten, güneşlenmekten, tembel tembel tavla oynamaktan ve sevişmekten başka yapacak pek birşey yok. Restoranda bütün gün pinekleyerek memleketten ve yedi düvelden bir sürü insanla tanışabilirsiniz. Geceleri de barda ya da plajda takılabilirsiniz. Ben genelde bu mekana hiçbir şey yapmamaya gidiyorum ve de burada hiçbir şey yapmadan geçirdiğim günler bünyemde kabaca Zen Meditasyonu gibi bir etki yaratıyor. Ha Kelebekler Vadisine gelmişken en az bir kere vadinin dibindeki şelaleye yürüyüp kelebekleri de görün.

Kelebekler Vadisinin bir de hikayesi var. Efsaneye göre burada bir zamanlar bir Rum Köyü varmış. Birgün vadinin kıyılarına bir gemi yanaşmış ve köyden bir kız gemicilerden birine gönlünü kaptırmış. Fakat gemici kıza birgün kendisini almaya geleceği ile ilgili bir sürü vaadin ardından gemi ile beraber vadiyi terk etmiş. Bir süre sonra kızın gemiciden bir bebeği olmuş ve köylüler kızı dışlamışlar. Bebek ile beraber köyün kilisesine sığınan kız birgün gemicinin geleceği inancı ile bekleyip durmuş. Birgün vadiye korkunç bir fırtına inmiş. Köylüler canlarını kurtarmak için tepelere kaçmışlar ama zavallı kızcağız ya sevgilim gelir de bizi bulamazsa diye bebekle beraber kilise de kalmış. Fırtına o kadar büyümüş ki tüm köyü kız v bebeği ile beraber deniz yutmuş. Bugün Kelebekler Vadisinde tek bir taş yapı kalıntısı var ve inanışa göre bu kalıntılar köylü kızın bebeği ile beraber can verdiği köy kilisesine ait.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder