11 Kasım 2013 Pazartesi

11 Kasım Saplar Günü

11 Kasım günü yanlız Çinli erkeklerin en önemli bayramlarından biri. 1993 yılında Nanjing Üniversitesinde başlayan bir geleneğe göre bugün Çinliler için "Saplar Günü". İngilizceye kibarca Bekarlar Günü olarak çevrilmiş bu günün Çince adı Guanggun Jie (光棍节) ve kelime anlamı "yanlız değnek ya da sap". Geleneksel olarak yanlız Çinli erkeklerce kutlanıyor. O nedenle bu günü Türkçe'ye Saplar Günü olarak çevirebiliriz.

Saplar Günü olarak 11 Kasım'ın seçilme nedeni basit. 11.11 tarihinde tam 4 adet "bir" ya da "sap" var. 2011 yılının saplar günü ise özel 11.11.2011 tarihi nedeniyle (tam 6 adet sap var) yüzyılın saplar günü olarak kutlandı.

Saplar Günü deyip hafife almayın. Çin'de özellikle insanlık dışı tek çocuk politikası nedeniyle gittkçe artan, devasa rakamda bir yanlızlar ordusu var. Bu büyük kitle saplar gününü internet çağında popülerleştirmekle kalmamış aynı zamanda bu günü Çince konuşan ülkelerde (Çin, Tayvan ve Hong Kong) Anneler Günü ve Sevgililer Günü kadar önemli bir gün haline getirmişler.

Eskiden her yaştan yanlız erkeğin bir araya gelerek ya da internetten kız tavlamaya çalıştığı ya da içip içlendiği Saplar Günü artık Sevgililer Günü kadar büyük bir alışveriş çılgınlığına sahne oluyor. Yanlız erkeklerin kadın ve çocuk gibi dertleri olmadığından ceplerinde harcamaya daha fazla paraları olduğunu farkeden Çinli şirketler bugüne haftalar öncesinden hazırlanıyor ve günü saplara özel büyük reklam kampanyaları ve indirimlerle karşılıyorlar.

Geçen sene örneğin Çinli online alışveriş portalı Taobao bu günde 3 milyar USD satış yapmış!

Saplar Günü (光棍節)
Tüm Çinli erkeklerin Saplar Günü ( 光棍節) kutlu olsun.
Financial Times'a göre Çinli şirketler Saplar Gününü çoktan online alışveriş terapisine dönüştürmüş vaziyetteler. Tatilden Karaoke'ye, traş losyonundan BMW arabaya herşeyin yanlızlara indirimle satıldığı bugün Çinde yanlız nüfusu bu şekilde artmaya devam ederse muhtemelen bir on yılda Sevgililer Gününden daha önemli bir gün olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder