30 Kasım 2013 Cumartesi

Tayland Efsaneleri : Mae Nak

Tayland'ın ve bence dünyanın en hüzünlü aşk hikayelerinden biri Mae Nak Phra Khanong (Phra Khanong'lu Mae Nak) ya da kısaca Mae Nak. Tayland yerel söylencelerinin 19 yüzyılda meydana gelen gerçek bir hikayeye dayandığını iddia ettiği bu hikaye Mae Nak adlı bir hayaletin hikayesi.

Hikaye Kral Mongkut zamanında Bangkok'un Phra Khanong kanalı kıyısında güzeller güzeli Nak adında bir kız ile ilgili. Genç Nak deliler gibi sevdiği kocası Mak'dan hamile kalır. Çift mutluluk içinde ilk bebeklerini beklerken Nak'ın kocası savaşa gönderilir. Genç adam savaşta ağır yaralanır ve Bangkok merkezinde bir hastaneye kaldırılır. Bu arada Nak ve bebeği doğum sırasında hayatlarını kaybederler.

Mak iyileşince evine döner ve evinde güzel karısını ve yeni doğan bebeğini kendisini beklerken bulur. Mak'a karısının öldüğünü, iki hayaletle aynı evde yaşadığını anlatmaya çalışan komşuları tek tek Nak'ın hayaletince öldürülürler.

Bir gece saçlarını tararken Nak tarağı çardaktan yere düşürür. Kendisini izleyen Mak'tan habersiz kolunu upuzun uzatarak tarağı alır. Olaya şahit olan Mak dehşet içinde karısının bir hayalet olduğunu anlar kendisini Taylandlıların inancına göre hayaletlerin korktuğuna inanılan Blumea balsamifera çalılarının arkasına saklanır. Mak daha sonra Wat Mahabut Tapınağına kaçar. Taylandlıların inancına göre hayaletler kutsal tapınakların içine giremezler.

Mae Nak Phra Khanong türbesi
Acılar içindeki Nak hıncını kocasını kendisinden kopardığını düşündüğü Phra Khanong ahalisinden çıkarır. Nak'ın hayaleti nihayetinde güçlü bir şeytan çıkarıcısı tarafından yakalanıp bir kavanoza hapsedilir ve kanala atılır.

Kavanozu nehirde bulan yaşlı bir çift Nak'ı serbest bırakır. Hikayenin geri kalanı değişik versiyonlara sahip. Bir versiyonda rahip Somdet Phra Phutthachan Nak'ı bir sonraki hayatta kocası ile yeniden birleşeceklerine ikna eder ve Nak kendi rızası ile bir sonraki hayatına doğru yol alır. Bir başka versiyonda rahip Nak'ın ruhunu bir kemere hapseder ki efsaneye göre bu kemer şu an Tayland Kraliyet Ailesinin elindedir.

Bu hikayeye dayanan Nang Nak adlı çok güzel bir Tayland filmi yapıldı ki Tayland korku filmi sektörünü başlatan bir filmdir. Bulursanız izleyin tavsiye ederim.

Nang Nak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder