25 Kasım 2013 Pazartesi

New York'ta nerede kalınır?

Amerika Birleşik Devletleri'nin en kalabalık ve gelişmiş şehri olan New York, hem A.B.D'nin hem de dünyanın en önemli finans, iş, kültür, yemek, sanat ve ticaret merkezlerinden biri. Dünyanın aynı zamanda en görkemli gökdelen topluluğuna sahip bu şehir meşhur Manhattan Adası ve Brooklyn, Queens ve Bronx gibi ilçeleri ile Amerika'nın en görülesi yerlerinden biri.

New York dünyanın en pahalı otellerine ev sahipliği yapıyor. Hostel fiyatlarının bile gecesi 50 Dolardan başladığı bu şehirde orta seviye bir otelde konaklamanın geceliği 250-350 Dolar iken Waldorf Astoria ya da The Plaza gibi meşhur lüks New York otellerinde suitler gecesi binlerce dolardan başlıyor.

New York otellerinin fiyatları pahalı ama tercih konusunda derdiniz yok. Adı aklınıza gelen gelmeyen Hilton, Hyatt, Marriot ve Holiday Inn gibi tüm meşhur otel zincirlerinin New York'ta en az bir adet oteli var. Manhattan New York'un merkezi ve en pahalı ilçesi. Burada 200 Doların altında bulabileceğiniz tüm otel odaları oldukça küçük ve sadece yatak, televizyon ve çok az ekstra içeren odalar. Odaların fiyatları yanında kalitelerinde de önemli farklar var. İnternetten New York otelleri ile ilgili yorumları incelemeden otel kiralamayın özellikle West Side High Way ya da Queens'in dış mahallelerinde rezervasyon yaptığınız otelde kendinizi oteli "saatlik" müşteriler ve onların "hanım arkadaş"ları ile paylaşıyor bulabilirsiniz.

New York'ta otel odaları genellikle vergiler dahil edilmeden reklam ediliyor. Bir oda fiyatına yaklaşık %8.8 vergi artı otel vergisi (2 Dolar artı %5.8) ve de 1.5 Dolar eksta ödemeniz gerekli ki 100 Dolar olarak gördüğünüz bir oda size 118 Dolara patlayacaktır.

Gözünüzü korkuttuk ama New York'ta bütçenize uygun otel bulmak yine de mümkün. Aşağıdaki tüyolara dikkat ederseniz gayet mümkün:

Özellikle otel karşılaştırma sitelerinden en uygun fiyatı araştırın. Aynı otelin aynı tip odası birçok rezervasyon sitesinde farklı fiyatlara gidiyor olabilir. Online otel rezervasyonu ise çoğunlukla resepsiyon fiyatından düşük olacaktır.

Ocak ve Şubat ayları özellikle de Yeni Yılın hemen sonrası, Ağustos'un son 2 haftası, Şükran Gününün 3 gün öncesi ve Pazar geceleri New York'un ölü sezonu. Eğer ağır kar yağışı ve soğuk sizi korkutmuyorsa özellikle Ocak - Şubat aylarında oteller oldukça ucuz.

New York'a uçtuğunuz uçak firması veya agentanın "uçak + otel" paketlerinden almanız bazen oteli daha ucuza getirmenizi sağlar.

Otel yerine Airbnb gibi sitelerden özel mülkte oda ya da apartman kiralayabilirsiniz. Buradan gecesi 50 Dolardan başlayan konaklama olanakları bulmanız mümkün.

Peki New York'ta nerede kalınır? Bu soruya birkaç kategoride en iyi New York otelleri ile cevap verelim, sonra da New York'un konaklama açısından en popüler semtlerini tanıtalım.

En iyi hesaplı otel : Carlton Arms Hotel
Manhattan'da ucuz ve iyi otel bulmak zor ama mümkün. Görece ucuz Manhattan otellerinin en iyilerinden biri de Carlton Arms Hotel. 1970'lerde sanatçıların toplandığı bir mekan olan bu otel zamanla bohem backpackerların konaklama mabedine dönüşmüş. Odaların yarısı ortak banyo tipinde. Erken dolan bir otel o nedenle erken rezervasyon önemli.

En iyi apart otel : Affinia Manhattan
Ailecek ya da grup olarak gezenlere apartman-otel şeklinde daire tipi konaklama daha cazip. Bu kategorideki en iyi New York oteli ise 371 Seventh Avenue'deki Affinia Manhattan. Empire State Building ve Madison Square'e yürüme mesafesindeki bu apart-otel büyük ve New York temalı odaları ile dikkat çekiyor.

En iyi lüks otel: The Ritz-Carlton New York, Central Park
1930 yılından beridir hizmette olan The Ritz-Carlton New York Central Park bu 259 odalı ve 5-Yıldızlı New York oteli oldukça lüks ve merkezi konumda bir konaklama sunuyor.

En iyi lüks ve tarihi New York oteli : Waldorf Astoria New York
Art Deco stilindeki dev bir binadaki Waldorf=Astoria New York'un en bilinen yapılarından biri. Park Avenue'da yerleşik olan zengin ve ünlülerin mutlak adresi bu otel Rockefeller Center ve buranın ünlü buz pateni pistinden 2 blok ötede. Fifth Avenue gibi lüks alışveriş noktaları otelden sadece 15 dakika yürüme mesafesinde iken Museum of Modern Art 10 dakika yürüyüş mesafesinde. Otel aynı zamanda Broadway'e, Madison Square Garden'a oldukça yakın ve çevresinde birbirinden ünlü lüks restoran mevcut.

Waldorf Astoria New York
Waldorf Astoria New York
Foto : hotelsoftherichandfamous.com
En iyi hostel : The New York Loft Hostel 
Tipik ranzalı yatak ve koğuş sisteminde konaklama sunan Bushwick'deki The New York Loft Hostel, bu klasmanın New York'taki en iyilerinden. New York'un en iyi hosteli seçilen bu işletme, mutfağı, barı ve temizliği ile ön plana çıkıyor.

Şimdi'de New York 'ta konaklama açısından popüler yerleri tanıtalım.

Midtown

Central Park'ın hemen güneyindeki Midtown'ı muhtemelen sayısız filmde gördünüz - sarı taksiler, pretzel satıcıları ve devasa gökdelenler. Sixth Avenue'un batı yakasında neon ışıklı meşhur Times Square ve Broadway sahneleri var. Doğu yakasında ise the Radio City Music Hall ve Art Deco Rockefeller Center'ı çevreleyen St Patrick’s Cathedrali var, NBC televizyonunun merkezi Rockfeller'da ve aynı zamanda bu meşhur gökdelenin 70. katında da güzel bir gözlem katı var. Fifth Avenue boyunca da Saks Fifth Avenue ve Bergdorf Goodman gibi mağazalar ve bunları arşınlayan müşteriler var. Buradan birkaç blok güneyde ise Grand Central Terminal station ve Empire State Building bulunuyor.

Bu bölgedeki merkezi New York otelleri için New York Midtown Otelleri sayfasına bakabilirsiniz.

Central Park ve the Upper East Side

Midtown'ın yukarısında ve Central Park'ın doğusunda yer alan Upper East Side'ın caddeleri görkemli apartman ve kahverengi renklerin hakim olduğu konaklarla dolu. Fifth Avenue boyunca Central Park'a paralel Museum Mile burada ve The Metropolitan Museum of Art ve the Guggenheim Museum mutlaka görülmeli. Daha doğuda ise kalburüstü Madison Avenue ve Second Avenue'nun cool barları var. Ve tabii dünyaca ünlü Central Park'ta mutlaka gezilip görülmesi gereken bir yer. Parkın karşısında West Side'da ise The American Museum of Natural History bulunuyor.

Bu bölgedeki oteller ve otellerin karşılaştırmalı fiyat listeleri gibi ayrıntılar için bakınız New York Central Park Otelleri ve Upper East Side otelleri.

Meşhur Central Park
Chelsea ve Greenwich Village

Dekore edilmiş kahverengi tonlu taş konakları, yemyeşil caddeleri ve güzel sanat galerileri ile Chelsea, 34th Street'in hemen bir iki blok güneyinde yer alıyor. Buradaki restoranlar, deli ve fırınların ortamına oldukça samimi bir hava hakim. 14th Street'in aşağısındaki Greenwich Village her ne kadar bugün kalbürüstü kategorisine terfi etmiş olsa da geçmişinden gelen bohem havasını hala muhafaza ediyor. The Village Vanguard geceleri mükemmel caz müziği ziyafetlerine ev sahipliği yaparken, Washington Square'de sokak müzisyenleri dinleyenlerine müzik ziyafeti çekiyor. Meatpacking District hip klüp ve restoranları ile öne çıkarken The East Village, Greenwich Village havasını rock-and-roll sosunda sunuyor.

Bu bölgedeki oteller ve otellerin karşılaştırmalı fiyat listeleri gibi ayrıntılar için bakınız New York Chelsea Otelleri ve Greenwich Village otelleri.

SoHo ve the Lower East Side

Greenwich Village'ın güneyinde sanat ve modanın bir araya geldiği SoHo yer alıyor. Kalabalık alışveriş caddesi Broadway'in ara arnavut kaldırımlı sokaklarında güzel restoran, galeri ve butikler var. Mulberry ve Mott Streets "Little Italy"'yi barındırırken bunların hemen aşağısında da New York Chinatown var. Elektronik, taze meyve/sebze ve Çin elişi alışverişi yapmak isteyenler Canal Street civarına takılabilirler. Butik New York otelleri, trendi restoranlar ve barlarla dolu The Lower East Side ise New York'un bir başka ünlü bölgesi.

Bu bölgedeki oteller ve otellerin karşılaştırmalı fiyat listeleri gibi ayrıntılar için bakınız New York SoHo Otelleri ve Lower East Side otelleri.

Wall Street ve Financial District

Dünyanın finans merkezi Wall Street, 9 Eylül saldırılarında yıkılan  World Trade Center İkiz Kulelerinden geride kalan alanın hemen kuzeyinde yer alıyor. 19 yüzyıldan kalma arnavut kaldırımı sokaklarıyla Sout Street Seaport tarihi Brooklyn Köprüsü boyunca yürüyüş yapmak için popüler bir yer. Manhattan Adasının güney ucundaki Breezy Battery Park ise Statue of Liberty ve Ellis Island Immigration Museum için feribotların kalktığı yer.

Bu bölgedeki oteller için bakınız New York Wall Street Otelleri

2 yorum: