6 Haziran 2015 Cumartesi

Kuman Thong - Tayland'ın altın kaplı hayalet çocukları

İnsanın tüylerini diken diken eden batıl inanışlar konusunda Uzak Asya oldukça zengin bir yer. Benim şimdiye kadar gördüğüm ve duyduğum en rahatsız edici batıl inanışlardan biri de Kuman Thong.

Bilen bilir Uzak Asya'da önemli bir miktar insan yaşıyor ve bu nüfusun hatrı sayılır bir kısmı da hayaletlerden (daha doğrusu aç hayaletlerden - hungry ghost) ciddi ciddi korkuyor. Bu korku konusunda Tayland'ın üzerine örneğin ülke tanımam. Buranın kültüründe öyle korkunç hayaletler var ki adamlar bunlardan korunmak için daha "şirin" hayalet "beslemek"ten çekinmiyorlar. Evet, Kuman Thong (Altın Kaplı Küçük Çocuk), Tayland'ın en tüyleri diken diken eden adeti ya da batıl inancı.

İlk bakışta kuman thong öyle kötü durmuyor. Tayland'da bugün ortalama bir turist için kuman thong, birçok sunakta diğer heykellerle beraber duran küçük, plastikten bir erkek çocuk heykeli. Bu heykelin temsil ettiği "çocuk" ruhun heykelin ebeveynine şans getirdiğine ve aynı zamanda ebeveynini kötü ruhlerdan ve kişilerden koruduğuna inanılıyor. Burada "sahip" değil "ebeveyn" dedim zira kuman thong bulundurmak pratik olarak bir "çocuk" ruh evlat edinmek gibi. Kuman thong bulunduran Taylandlı kardeşimiz bu ruha çocuk gibi bakmak zorunda (ona şekerler, gazozlar, yiyecekler adamak, yaramazlık yaparsa cezalandırmak, onunla arada sırada konuşmak, vs ...). Kuman thong'u öyle isteyince atmak da yok, bunun bir Tayland Tapınağında belli prosedürlerle salıverilmesi gerek. Eğer kişi bunları yapmazsa bu koruyucu ruhun başa iş açacağı ya da bela olacağı düşünülüyor.

Tayland'ın Chiang Mai şehrinde satılan Kumon Thong heykelcikleri.
Kumon Thong heykelciklerinin büyük kısmı bu şekilde plastik ya da tahtadan olsa da asıl kumon thong gerçek
Buraya kadar anlattıklarımızdan kuman thong'un masum ve şirin bir inanış olduğunu düşündü iseniz okumaya devam edin. Bu adedin kökeni ya da bugün karaborsada devam eden aslı oldukça korkunç. Kuman thong geleneksel olarak ölü doğmuş ya da yeni ölmüş ama mezarından çıkarılmış bir bebek ya da çocuğun bir mezarlıkta gün ağarmadan belli ritüel ve prosedürlere göre ateşte kızartılarak kurutulması (evet yanlış okumadınız) ve altın ile kaplanması ile yapılıyor. Bugün bilindiği kadarıyla kürtaj ile öldürülen fetüsler de kullanılmakta. Bu kızartma ve ritüel ise ölünün ruhunu hapsetmek ya da zaptetmek için.

Buraya kadarı zaten aklınızı aldı ise bundan sonrasını okumayın. Bu ritüelin asıl şeklinde ölüye Nam-man phrai adı verilen bir madde sürülüyor. Bu madde ise hamile iken ölmüş bir kadının ya da ölü bir bebeğin çenesinin altında bir mum yakın, ölüden akan yağın toplanması ile elde ediliyor. Bu madde Tayland büyücülüğünde önemli bir madde ve tamamen yasadığı olduğunu belirtmemize gerek yok.

Ayyutaya'da bir tapınakta hediyelik eşya olarak satılan Kuman Thong imitasyonu.
Bu tür şeyler şehir efsanesi gibi görünebilir ama bu geleneğin aslına uygun devam etmekte olduğu ara ara polis tarafından ortaya çıkarılıyor. 2012 yılında Tayvan doğumlu bir İngiliz vatandaşı Taylandda bir havaalanında, çantasında ateşte kızarılmış ve altın kaplanmış fetüslerle yakalandı (dikkat oldukça rahatsız edici fotolar). Eleman bunları Tayland'dan 6,000 Dolara alıp Tayvan'da muhtemelen 10 katına satmayı planlıyordu. 2010 yılında ise Bangkok'ta bir tapınakta 348 tane kürtaj ile alınmış fetüs yakalandı. Tapınaktaki rahipler yasadığı kürtaj kliniklerine fetüslerden kurtulmalarına yardım ediyordu ama bu fetüslerin bir kısmının kumon thong yapılmak için satıldığına inanılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder