24 Haziran 2015 Çarşamba

Saraybosna'da nerede kalınır?

Bosna Hersek'in başkenti Bosna Hersek, Avrupa'nın en enteresan ve tarihi kentlerinden biri. 450 bin nüfuslu bu küçük şehir hafızalarımızda daha çok 1992 - 1995 yılları arasındaki Yugoslavya Savaşı sırasındaki katliamlarla ve insanlık dramları ile yer alsa da şehir bugün bu savaşın yaralarından, en azından fiziki olarak, tamamen iyileşmiş durumda. Bugün Saray Bosna hoş bir doğu esintisi barındıran bir Avrupa şehri. Bugün Güney Doğu Avrupa'nın en güvenli şehirlerinden biri olan Saray Bosna, Bosna Hersek'in Türk Pasaportundan vize istememesi nedeniyle kolayca ziyaret edilebilecek bir kent (Türk Havayolları Saray Bosna'ya İstanbul Atatürk Havalimanından uçmakta).

Saray Bosna 1.5 - 2 gün gibi kısa bir sürede gezebileceğiniz bir Balkan şehri. Şehrin arnavut kaldırımlı, camilerle ve Osmanlı stili binalarla dolu tarihi merkezi, Avusturya - Macaristan İmparatoru Franz Ferdınand'ın öldürüldüğü (1. Dünya Savaşını alevleyen kıvılcım) Latin Köprüsü, Saray Bosna'yı çevreleyen ve şehrin oldukça güzel bir manzarasını sunan tepeler, aynı şekilde güzel bir Saray Bosna manzarası sunan Sarı Kale, bombalanması ile NATO'nun Yugoslavya Savaşına girmesine neden olan Markale Pazarı Bosna Hersek'te gezilip görülecek yerlerin başında geliyor. Tabii Saraybosna Kuşatmasını sergileyen Bosna Tarihi Müzesi (Holiday Inn otelinden 100 metre mesafede), Ulusal Müze (National Museum) görülmesi gereken müzeler. Mostar Köprüsünü neden saymadın derseniz bu köprü Saray Bosna'da değil Mostar Şehrinde (yakın ama farklı bir şehir).

Saray Bosna'da mutlaka deneyimlemeniz gereken şeylerden biri de balkan böreği ya da Boşnak böreği. Sigara böreğinden çok daha ince çok daha uzun, olağanüstü bir börek bu.

Şimdi gelelim Saray Bosna'da nerede kalınır sorusuna. Şehrin içinde birkaç otel tavsiyesi vereceğiz ve bir de Saray Bosna'nın doğal güzellikleri ile meşhur, kalmasanız da mutlaka görmenizi tavsiye edeceğimiz  Ilidža bölgesini tanıtacağız.

Saraybosna'nın kendinizi Avrupa'da değil de Anadolu'da hissedebileceğiniz tarihi merkezindeki sebil.
Hotel Colors Inn Sarajevo

Şehrin merkezindeki Hotel Colors Inn Sarajevo muhtemelen Saraybosna'nın en güzel oteli. Temiz ve güzel odaları, kahvaltısı, hızlı interneti, servisi ve konumu ile Saraybosna'da nerede kalınır sorusunun cevabı bu otel.

Residence Inn by Marriott Sarajevo

Bizce 4 yıldızlı Residence Inn by Marriot Sarajevo, Saraybosna'nın en iyi otellerinden biri. Merkezi konumu (Latin Bridge'den sadece 750 metre uzaklıkta), temiz ve güzel tesisleri, geniş odaları, konforu ile en önce bakılması gereken Saraybosna otellerinden biri.

Hotel Europe Sarajevo

Saraybosna'da pek 5 yıldızlı otel yok ve olanların da en iyilerinden biri Hotel Europe Sarajevo. Şehrin tarihi kısmında, merkezi ve geniş odalarının yanında servisi ile öne çıkan otel, kapalı havuz, sauna, Türk Hamamı, fitness center gibi tesisleri ile de kalınası.

Holiday Inn Saraybosna

Saraybosna'nın en merkezi otellerinden biri olan Holiday Inn, savaş sırasında gazetecilerin kaldığı, Saraybosna kuşatması ile hafızalara kazınan ve bu savaşı atlatan bir otel. Bu meşhur oteli tavsiye edip etmemekte kararsız kaldık. Holiday Inn Saraybosna temiz ama döküntü bir otel. Acilen restorasyona ihtiyacı var. Otel konumundan kurtarıyor, harika bir lokasyonda, oldukça merkezi bir konumda. Sosyalist Dönem havasını tatmak isteyenlere de hitap etmiyor değil.

Ilidža

Saray Bosna'nın hemen dışındaki Ilidža, doğal güzellikleri ile oldukça popüler bir turizm noktası. Bosna Hersek'in en önemli doğal güzelliklerinden biri olan meşhur Vrelo Bosne'da buraya oldukça yakın. Bosna Hersek'e ilk gez gelenler muhtemelen şehrin içinde kalacaktır ama eğer vaktiniz varsa bu bölgeye uğramaya hatta burada biraz zaman geçirmeye bakın. Bu bölgedeki oteller için Saraybosna Ilidža otelleri sayfasına bakabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder