17 Mart 2015 Salı

Chiang Mai'de nerede kalınır?

Chiang Mai, aynı isimli eyaletin başkenti ve Kuzey Tayland’ın merkezinde.  Şehir merkezinde 170.000 (fakat tüm şehir sınırları içinde 1 milyondan fazla) kişiyle, Tayland’ın en büyük beşinci şehri. 316 metre rakımlı ovada konumlanmış bu şehir, dağlar ve bereketli kırsal bölgeler tarafından sarılmış.  Kayda değer göçmen nüfusu, başkentten daha yeşil ve sakin olması ve kozmopolit havası gibi birçok faktör, çoğu insanın Bangkok’tan buraya, “Kuzeyin Gül’üne”  kalıcı olarak yerleşmesine neden olmuş.

Bir zamanlar eski Lanna Krallığı’na başkentlik yapmış bu tarihsel ve kültürel olarak ilginç şehir, milattan önce 1296’da kurulmuş.  Bangkok’un kuzeyinden 700 km uzakta, Himalaya Dağları’nın inişli-çıkışlı bayırlarında kurulan bu şehre, 1920 yıllarına kadar sadece zorlu bir nehir yolculuğu ya da fil üzerinde bir seyahatle ulaşılabiliyormuş. Bu tecrit durumu, Chiang Mai’nin kendine has cazibesini korumasına yardımcı olmuş.

Chiang Mai'de nerede kalınır sorusuna gelelim. Burada biz tek tek Chiang Mai otel tavsiye4si vermek yerine Chiang Mai otelleri ile genel bilgiler ve kalacağınız bölgeyi ihtiyacınıza göre seçmeniz için belli başlı otel bölgeleri ile ilgili bilgi verdik.

Chiang Mai’de konaklama, Tay standartlarına göre bile genellikle ucuz. Hiçbir servisin olmadığı ucuz pansiyonlardan, yüksek katlı otellere ve her ayrıntısı düşünülmüş tatil köylerine kadar her türlü konaklama imkânı mevcut. Son moda ise eski şehir merkezine yerleşmiş Tay tarzı butik oteller. Birçoğu 2005’in ortalarından itibaren inşa edilmiş. Bu otellerde mükemmel bir servis ve sakin bir bahçe ortamı sunuyorlar.

Otellerin çoğu 8 oda ve bir havuzdan oluşacak kadar küçük ve Tayland’a özgü el işleri ve antikalarla dekore edilmiş. Şehre gelen ziyaretçiler arttıkça, fiyatlar da yükseliyor. Klimalı ve paylaşılan banyolu odalar, 200 bahta kadar bulunabilir fakat aramanız gerekecek.

Chiang Mai’de akşamlar Bangkok ve güneyine göre yağışsız mevsimde daha serin, o yüzden klima o kadar öncelik olmayabilir.

Uzun dönem (1 aydan fazla) kalmak isteyen ziyaretçiler için basit fakat konforlu, stüdyo tipi odalar ( Klimalı, 20-30 m2 genişliğinde, TV, buzdolabı, dışarı açılan pencere, park imkânı, çoğunlukla kablosuz internet [ayrıca ücretlendirilir]), elektrik-su gibi hizmetlerle ayda 4,000-6,000 baht civarı tutmalıdır. İyi fiyatlar sunan yerlerin çoğu şehrin kuzeybatı bölgesinde (Huay Kaew ve Chang Phueak yolları arasında, özellikle otobanın gerisinde) ve Chiang Mai University civarında (havalimanın kuzeyindeki otoban da dâhil). Fakat şehrin diğer kısımlarında da var.  Bazıları günlük fiyatlar sunuyor (400-600 baht). Karşılaştırırken elektrik fiyatlarına dikkat edin. Resmi fiyatlar kW saat başı 3 bahtın biraz üzerinde olmasına rağmen, apart otel ve daireler 5 ila 20 baht arası, çoğunlukla 6 baht ücret alıyor. Fiyata göre daha lüks odalar ve daireler de ayrıca mevcut ve internetten bulunabilir. Yeni: İşletmecilerin elektrik fiyatlarından bahsetmesi biraz dolandırıcılık; aslında bir işletme masrafı ve seyahatçileri ilgilendirmemesi gerekir.  Pansiyon sahipleri bundan bahsederse ya görmezden gelin ya da başka yerlere bakın, sonuçta seçenekleriniz çok(2014).

Chiang Mai Old Town Center

Chiang Mai’nin tarihi merkezi surlu şehir(Kuzey Tay lehçesinde chiang şehir ve mai yeni demek olduğundan Chiang Mai ya da Yeni Şehir).  Kapılar ve köşelerde bulunan duvar kısımları geçtiğimiz birkaç on yıl içinde restore edildiği için duruyor fakat geriye kalan kısımlardan sadece hendek ayakta kalmış.

Chiang Mai’nin ayakta kalan duvarları içinde, tarihleri prensliğin kuruluşuna kadar dayanan, otuzdan fazla, Burma, Sri Lanka ve Lanna Tay tarzlarında ağaç oymaları, Naga merdivenleri, aslan ve melek koruyucu figürleriyle, yaldızlı şemsiyeler, altın telkârilerle işlenmiş pagodalarla dekore edilmiş tapınaklar var. Bunların en meşhuru, şehre 13 km uzaklıktaki bir dağdan bakan, Wat Phrathat Doi Suthep tapınağı.

Bu bölgedeki oteller, karşılaştırmalı otel fiyatları ve diğer ayrıntılar için Chiang Mai Olt Town Center Otelleri sayfasına bakabilirsiniz.

Chiang Mai'de nerde kalmalı - Chiang Mai Old Town Center
Chiang Mai Old Town
Chiang Mai Night Bazaar

Chiang Mai Night Bazaar (Chiang Mai Gece Pazarı) ya da sadece Night Bazaar (Thai: ไนท์บาซาร์, Nai Basa)  şehirdeki hendeğin tam doğusunda, hendekle Ping Nehri arasında; Tha Phae ve Sridonchai yolları arasındaki Chang Khlan yolunda.  Burası el sanatları ve portre resimleriyle ünlü. Ayrıca mücevherler, oyuncaklar, kıyafetler ve CD ve DVD’ler gibi ileri teknoloji eşyalar da burada. Bu pazar Chiang Mai’deki en popüler turist çeken bölgelerden biri. Başlarda bu pazar sadece Çinli tüccarlara aitken, daha çok ticari binaların inşasıyla alan olarak iyice genişlemiş ve sadece tek bir grup insana ait olmaktan çıkmış.


Bu bölgedeki oteller, karşılaştırmalı otel fiyatları ve diğer ayrıntılar için Chiang Mai Night Bazaar Otelleri sayfasına bakabilirsiniz.

Chiang Mai Night Bazaar
Huay Kaew

Doi Suthep'teki otellerin çoğu Huay Kaew adlı, Chiang Mai tarihi şehir merkezine oldukça yakın bir bölge içinde.Huay Kaew Road şehir surlarından kuzeybatıya Doi Suthep Milli Parkı yönüne giden ana yollardan biri. Bu bölge Chiang Mai'de konaklamak için ideal yerlerden biri. Havaalanına sadece 15 dakika mesafede ve şehrin tarihi merkezini çevreleyen surlardan ise yürüme mesafesi uzaklıkta. Yine Chiang Mai Night Bazaar araç ile sadece 15 dakika uzaklıkta. Doi Suthep Dağlarındaki muhteşem tapınak da taksi ile kolayca (100 baht civarı tutar) ulaşılabilir bir mesafede.

Bu bölgedeki oteller için Chiang Mai Huay Kaew Otelleri sayfasına bakabilirsiniz.

Nimmanhemin

Nimmanhemin — ya da Nimmanheminda — Road ve çevresideki bir sürü sokak Chiang Mai'nin hızla trendi olan bölgelerinden biri. Suthep Semtinin batısındaki dağların eteklerindeki bu bölge sadece 20 yıl kadar önce şehrin dışında balçık bir yol iken hızlı bir şekilde önemli turizm mekanlarından biri haline gelmeye başlamış. Huay Kaew Road ile Rimcome Kavşağında kesişen ve caddede hayatın çoğu kuzey kısımda.

Bu bölgedeki oteller için Chiang Mai Nimmanhemin Otelleri sayfasına bakabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder