28 Ocak 2014 Salı

Monaco'da nerede kalınır?

Monaco, Fransız Rivierası'nın (Cot d Azur) en doğu ucunda İtalyan Rivierasına birkaç kilometre uzaklığında bir şehir-devlet. 1.95 kilometre karelik yüz ölçümü ve 37,000 nüfusu ile Vatikan'dan sonra dünyanın en küçük şehir devleti olan Monaco, 19. yüzyılda Monte Carlo'da ilk kumarhanenin ve Paris - Monako tren hattının açılmasını takip eden yıllarda iyice zenginleşerek ünlü ve zenginlerin en gözde tatil mekanlarından biri haline gelmiş.

Hikaye ilginç. Kendine bağlı çevrlerin ayrılması ile vergi gelirleri azalan ve neredeyse iflas etmek üzere olan Monaco Krallığı çareyi 1850lerde Les Spelugues bölgesinde kumarhane açmakta bulmuş. O yıllarda dağlık ve hemen hiçbir yerden iyi bir yol bağlantısı olmayan Monako'nun başarılı bir turizm merkezi olma şansı pek yokmuş aslında.

İlk on senesinde vasat bir dönem geçiren kumarhane, o zaman prens olan Charles III ve kumarhane fikrini ortaya atan annesi Prenses Caroline'un uzun uğraşlarla meşhur girişimci François Blanc'ı işin başına getirmesi ile şahlanmış. Kumar sektöründeki bağlantıları ile büyük bir yatırım hamlesine girişen Blanc'ın ilk icraatı ise Fransızca "Mağaralar" anlamına gelen Les Spelugues bölgesinin adını daha pazarlama dostu olan İtalyanca Monte Carlo (Charles Dağı) olarak değiştirmiş. 1863 yılında ise Monako'ya tren yolu ulaşmış ve bu tarihten sonra da Monako önlenemez şahlanışına başlamış.

Peki Monaco'da nerede kalınır? Monaco otelleri tahmin edebileceğiniz gibi görece pahalı ve çoğu 4 ve 5 yıldızlı otelin gecesi 200 - 300 Avro ve üzeri. Lüks ve en pahalı otellerin fiyatları ise gecelik 700 - 1000 Avro ve üzeri gibi oldukça astronomik rakamlar. Eğer bütçeniz el veriyorsa Monte Carlo plajının dibindeki, odalarının çoğu deniz manzaralı Monte Carlo Bay Hotel and Resort (gecesi 350 Avro ve üzeri), dünyanın en meşhur otellerinden biri olan tarihi Hotel de Paris (mermer kaplı her biri kral dairesi gibi odalar ve gecesi 400 Avro ve üzeri fiyatlar) ve Monaco'ya tepeden bakan balkonlu odaları ve muhteşem manzarası ile Hotel Hermitage Monaco'nun en lüks ve pahalılarından. Hotel de Paris ve Hotel Hermitage konukları Monte Carlo Beach Hotel'in tesislerini ve Les Thermes Marins spa'yı kullanabiliyorlar.

Monaco Monte Carlo
Monaco Monte Carlo
Monako'da orta sınıf kabul edebileceğiniz ve gecesi 300 Avronun altında konaklama imkanı sunan otellere ise Novotel Monte Carlo (200 Avro ve üzeri), Hotel Ambassador Monaco (150 Avro ve üzeri) ile
Miramar Monte Carlo (185 Avro ve üzeri) örnek verilebilir.

Monako'da ucuz otel kategorisine giren otellere ise Le Versailles Hotel Monte Carlo (140 Avro ve üzeri) ve Hotel de France Monaco örnek verilebilir.

Monako Nerede?
Monaco nerede? Yukarıdaki Fransız Rivierası haritasından da görüldüğü gibi Monaco İtalyan sınırına çok yakın. Nice ve Menton gibi Fransız kentleri ile Ventimiglia gibi İtalyan kentlerinde konaklayıp, Monaco'yu gezebilirsiniz.
Monaco yakınlarındaki Fransız ve İtalyan şehirleri
Eğer düşük bir bütçe ile seyahat ediyorsanız Monaco'da kalmak sizin için uygun olmayabilir. Daha iyi bir alternatif Monaco'ya komşu Fransız ve İtalyan kasabalarında kalıp buralardan Monaco'yu gezmek. Monte Carlo Tren İstasyonunun Fransa ve İtalya'nın birçok şehrine çok iyi bağlantısı var. Örneğin Fransa - İtalya sınırındaki kıyı şehri Ventimiglia ve Menton gibi. Daha da iyi bir alternatif ise Monaco'ya sadece yarım saat mesafedeki meşhur Nice kentinde kalmak. Nice'den Monaco'ya ulaşım trenle kolay. Nice'de kış sezonunda 2 yıldızlı bir otelin gecesi size 20 Avroya patlayacakken bu rakam Monaco'da kahvaltısız ve banyosuz bir oda için 60 Avro olabilir.

Yanlız uyaralım, Ventimiglia harika bir kent olmasına rağmen turistik bir yer değil. Keza Menton da öyle. Nice biraz daha pahalı ama daha turist ve gezme odaklı bir yer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder