8 Temmuz 2013 Pazartesi

Fred Hayes Asiana Airlines San Francisco uçak kazası videosu

6 Temmuz'da San Francisco Havalimanına inerken pistin sonuna carparak parçalanan Boeing 777 tipi yolcu uçağının kaza anının videosu ortaya çıktı. Fred Hayes adlı bir havacılık tutkunu tarafından çekilen video  Asiana Airlines 214'ün 28L pistine nasıl burnu havada ve alçaktan yaklaştığını ve pistin sonuna çarparak nasıl parçalandığını gösteriyor.

Uçağın karakutusuna göre Asiana Havayollarının uçağı piste yaklaşması gereken 253 km-saat hızının çok altında yaklaşmış. Asiana Havayolları daha sonra uçağı kullanan pilotun iniş sırasında eğitimde olduğunu bildirdi. Pilot diğer uçak modellerinde oldukça tecrübeli olmasına rağmen Boeing 777 ile sadece 49 saat uçuş biriktirmiş ve bu model uçakla San Francisco havalimanına ilk defa inmekte imiş.

Karakutu kayıtlarına göre çarpmadan 4 saniye önce uçağın kontrol levyesini sarsarak pilotları uçağın stall'a gireceğini bildiren stick shaker sesi duyuluyor. Çarpmadan birkaç saniye önce motorlara güç veriliyor ve motorlar bu konuta sorunsuz uyuyor. Çarpmadan 1.5 saniye önce ise pilotların "go-around" (inişi pas geç) komutu duyuluyor.

Aşağıda izleyebileceğiniz video uçağın çarpıştan sonra pistte toz duman içinde nasıl sürüklendiğini ve uçağın gövdesinin durmadan önce nasıl havada neredeyse takla attığını izleyebilirsiniz. Video kazadan önemsiz yaralarla kurtulan bunca insanın olmasının nasıl bir mucize olduğunu birkez daha gösteriyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder