9 Temmuz 2013 Salı

Malezya Tatil Adaları

Malezya ülkemizde bu açıdan pek bilinmese de oldukça güzel bir tatil mekanı. Tropik iklimi ve sunduğu birbirinden güzel deniz, plaj, alışveriş ve konaklama olanakları, Türk vatandaşlarının her yıl 90 günü geçmeyecek şekilde vizesiz girebilmesi, İstanbul'dan uçulabilmesi, müslüman nüfusu ile helal yemek sorununun olmaması ve dha birçok nedenden ötürü oldukça uygun bir tatil ülkesi.

Malezya'nın en çok ziyaret edilen kenti muhtemelen Kuala Lumpur olsa da en görülesi yerleri tropik adaları. Bir Phuket veya Bali seviyesinde gelişmiş olmayan bu adalar, tam da bu nedenden dolayı birçok tatilciye daha çekici geliyor.

Biz bu yazıda Malezya'nın belli başlı tatil adalarını derledik.

Langkawi Adası
Kedah'ın İncisi (Langkawi Permata Kedah) Langkawi, Andaman Denizinde Tayland sınırına yakın aslında 99 adadan oluşan bir takımada. 1986 yılına kadar ıssız kendi halinde bir yer iken 1986'da duty-free ilan edilmesi ve sonrasında lüks turizm mekanı olarak pazarlanması ile bugün Malezya'nın en meşhur turizm adalarından biri. 1987 yılından beri adaya yatırım akmasının bir nedeni de ada üzerindeki Mahsuri Lanetinin (hikaye aşağıda), Mahsuri'nin 7. göbekten büyük büyük torununun ilk bu tarihte doğmuş olması.

Langkawi Adası takımada grubunun en büyük adası. Langkawi Malezya adalarının aynı zamanda uçakla en rahat erişilebilen adası. Singapur, Penang, Kuala Lumpur,  Hat Yai, ve Phuket'ten aktarmasız uçuş mevcut.

Dünyanın en yaşlı yağmur ormanlarına ev sahipliği yapan Langkawi, güzel bir otelde kalmak, golf oynamak, tekne ile tropik denizlerde adadan adaya atlamak, snorkeling, skuba dalışı, yağmur ormanı turları size hitap ediyor ise tam size göre.

Langkawi'de kalacak birçok güzel otel var. Ama otelden önce hangi bölgede kalmayı istediğinize karar vermeniz daha mantıklı. Burada Langkawi'de nerede kalınır yazımıza göz atabilirsiniz.

Langkawi, yağmur ormanları ve tropik denizin birleştiği güzel plajların ardında
saklı lüks otelleri ile meşhur. Fotoğraftaki otel Datai Langkawi.
Gelelim şu meşhur Mahsuri lanetine. Mahsuri Phuket'te doğup daha iyi bir yaşam umuduyla Langkawi'ye yerleşen genç bir kadının ismi. Maley folklorüne göre Mahsuri adanın en güzel kızıymış ve savaşçı Wan Darus ile evlenmiş. Wan Darus'un savaş için evinden uzakta olduğu bir dönemde Deraman adlı genç bir erkekle arkadaş olmuş. Bunu fırsat bilen köyün şefinin eşi, Mahsuri'nin güzelliğini çok kıskanırmış, Mahsuri'nin Deraman ile zina yaptığı dedikodusunu yaymaya başlamış. Sonunda dedikodular çığrından çıkmış ve Mahsuri her ne kadar suçsuz olduğunu anlatmaya çalışsa da kimseyi kendisine inandıramamış.

Hikayeye göre Mahsuri'yi önce bir ağaca ya da direğe bağlayıp bıçaklayarak idam etmeye çalışmışlar (o çağda o yörede zinanın cezası ölümmüş) ama bu işe yaramamış. Sonrasında genç kadını başka şekilde idam etmeye çalışmışlar ama kadıncağız ölmemiş. Hikayeye göre Mahsuri kendisini ailesine ait hançerle öldürmelerini istemiş. Bu hançerle bıçaklandığında ise yaradan suçsuzluğuna işaret eden beyaz kan akmış. Son nefesini vermeden önce Mahsuri tüm adayı lanetlemiş: Bundan sonraki 7 nesil boyunca bu adada ne huzur ne de zenginlik olsun demiş.

Mahsuri'nin idamından 2 yıl sonra adayı Taylandlılar işgal etmiş. Adanın ahalisinin büyük kısmı açlıktan ölmüş. Adada yüzyıldan fazla tarım yapmakta mümkün olmamış. Mahsuri'nin ailesi bu korkunç olaydan sonra Phuket'e taşınmış. Bugün adada Makam Mahsuri adlı bir türbe var. Burası hem yerli ve yabancı turistlerce ziyaret edilen bir yer hem de Mahsuri'nin torunlarınca.

Gelelim 1986 olayına. Efendim bu yıl Mahsuri'nin 7. göbek ilk büyük torununun doğum yılı. Bu tarihten sonra lanetin kalktığına inanan Malezya'lılar adaya yatırım yapmaya başlamışlar ve ada 160 yıl kadar ıssız ve nerdeyse bomboş iken bugünkü zengin turizm merkezine dönüşmüş.

Penang Adası
Malezya'nın Kuzeybatı kıyılarındaki Penang Adası Malezya'nın başka yerlerinde bulacağınız çok daha güzel plajlara göre biraz sönük plajlara sahip olsa da Maley, Çin, Hint ve Avrupa kültürünün harmanlandığı zengin tarihi ve kültürel mirası ve de Malezya'nın yemek cenneti sıfatını sonuna kadar hakeden yeme-içme olanakları ile Malezya'nın en popüler ve görülesi tatil adalarından biri.

Penang'ın en meşhur yeri, eyalet başkenti Georgetown. 19. yüzyıldan kalma tarihi binalarla bezeli bu güzel şehir UNESCO Dünya Mirası ünvanını taşıyan bir şehir. 600 bin nüfusu ile Georgetown aynı zamanda Malezya'nın en büyük şehirlerinden biri.

Penang hem Malezya kültürünü tadayım, hem güneydoğu asya yaşamını deneyimleyim, hem de bunu bir tropik adada yapayım diyorsanız öncelikli tercihiniz olmalı.

Penang Adasında kalmaya niyet ederseniz eğer Penang Adası otelleri ve Georgetown otelleri sayfalarına bir göz atın.

Tioman Adası
Yarımada Malezya'nın doğu kıyılarındaki bu enfes tropik adanın en önemli özelliği eşsiz doğası. Tioman Adasını ve adayı çevreleyen sular doğal park statüsünde olduğundan Tioman eldeğmemiş doğa deneyimi sunuyor. Adanın üzerinde yol yok ve ulaşım ya balta girmemiş ormanların içinde uzanan patikalardan ya da daha popüler şekili denizden sağlanıyor.

Tioman Adası ulaşım kolaylığı sayesinde Malezya'lılar kadar Singapur ahalisince de oldukça popüler bir mekan.Skuba dalışı, şnorkel, yüzme, doğa yürüyüşü, güneşlenme gibi aktiviteler sunan adaya Kuala Lumpur ya da Singapur'dan uçakla ya da otobüs artı feribot ile ulaşabilirsiniz.

Tioman Adası ile ilgili daha geniş bir değerlendirmeyi şu yazımızdan okuyabilirsiniz: Tioman Adası.

Tioman Adasının üzerinde taşıt ulaşımı sağlayan yolların olmaması adaya ayrı bir hava katıyor.
Fotoğrafta Panuba köyü ve Panuba Inn oteli görülüyor.
Redang Adası
Redang Adası 7 kilometreye 6 kilometrelik, Malezya'nın Kuala Terengganu ilinin 45 kilometre açıklarında Güney Çin Denizide bir ada. Terengganu açıklarındaki 9 tropik adanının da en büyüğü.

Redang Adası hem deniz sporlarını hem de renkli gece hayatını bulabileceğiniz Langkawi, Bali, Phuket gibi bir ada değil. Tioman Adası gibi kafa dinlemek, herşeyden uzakta ve tropik doğanın içinde karmaşasız bir tatil sunan bir ada.  Alışveriş ve gece hayatı  yok ama tam bir skuba dalış, şnorkel ve deniz tatili cenneti. Deniz Parkı statüsünde olduğu için tropik mercan kayalıkları ve de kumsalları yapılaşmadan görece korunmuş durumda. Adanın üzerinde pek yol yok, ulaşım (eğer balta girmemiş tropik bir ormanda yürüyüş yapmak istemiyorsanız) hemen hemen tamamen denizden. Adanın en meşhur bölgesi, 800m uzunluğundaki Pasir Panjang (Uzun Plaj demek) adanın tatil konaklaması için en populer mekanlarından biri. Redang'ın en büyük tatil köyü bu plajda.

Redang Adası ile ilgili daha geniş bir değerlendirmeyi şu yazımızdan okuyabilirsiniz: Redang Adası.

Redang Adası
Foto - ekodivers.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder