10 Temmuz 2013 Çarşamba

Kayra isminin anlamı ve kökeni

Kayra bu isminin anlamı "yüksek tutulan veya sayılan birinden gelen iyilik, lütuf, ihsan, atıfet, inayet" olarak bilinir. Bende böyle biliyorum. Ama başka anlamları da var belli ki. Örneğin ingilizce Wikipedia'ya göre Kayra (Türkçe : Kayra Han, Azerice : Kayra Xan) eski Türk mitolojisinde yaratıcı tanrı. Zaten bu anlamı nedeniyle olsa gerek Samsun Müftüsü Hayrettin Öztürk "Kayra eski Türk mitolojisinde 'tanrı' demektir, Allah'tan başka ilah mı olur? Çocuğa tanrı ismi konulmamalıdır" diye bir açıklama yapmıştı.

Ama Türk Dil Kurumu Kişi Adları Sözlüğü’ne göre Kayra ismi, “büyük bir kimseden gelen iyilik, ihsan” anlamına gelmektedir ve kız ve erkek ismi olarak kullanılabilir.

Kayra asıl olarak son 4 senedir popüler. Erkeklerde en popüler isimler listesine 2009 yılında giren Kayra ismi sanki 2010 ve 2011 yıllarında tavan yaptı. Buna rağmen Türkiye'de nadir olan isimlerden biri sanırım memlekette her 30,000'de 1 kişinin ismi Kayra.

Bu arada isim analizine inanıyorsanız, Kayra ismi kişiye başarılı, unvan sahibi olabilme potansiyeli olan, algılaması yüksek, mantıklı, geçmişteki üzüntü ve sıkıntıları unutamayan, karar vermekte tereddüt eden, algılaması yüksek, mantıklı bir kişilik enerjisi veriyormuş.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder