3 Temmuz 2013 Çarşamba

Kemik iliği nakli olan iki lösemili hasta AIDS hastalığından kurtuldu

2013 yılı AIDS hastalığı ile savaş konusunda çok umut verici bir yıl oluyor. Bu yılın Mart ayında haber ajansları HIV bulaşmış olarak doğan bir kız bebeğin doğumdan hemen sonra başlayan ilaç tedavisi ile AIDS'ten kurtulduğunu duyurdu dünyaya. Şimdi de 2 kan kanseri hastasının kemik iliği nakli sonrasında AIDS hastalığından kurtulduğunu haber geçiyorlar.

Araştırmacıların bu Çarşamba bildirdiğine göre oldukça eziyetli kemik iliği tedavisi uygulanan iki kanser hastası erkek, tedavinin mutlu bir yan etkisinin tadını çıkarıyorlar: vücutları AIDS virüsünden kurtulmuş gibi görünüyor.

Doktorlar henüz buna "AIDS'e çare" ya da "tedavi" adını vermeye hazır değiller. Zira AIDS'ten kurtulmuş olmak, vücudun HIV virüsünden tamamen kurtulmuş olduğunu göstermiyor. Ama iki hastanın durumu oldukça ümit verici: Hastaların varlığı 1 yıl önce akademik camiaya bildirilmesine ve dahası 2 hasta da aylar önce AIDS ilaçlarını bırakmış olmalarına ve defalarca daha derine bakılmasına rağmen HIV virüsüne ait bir ize rastlanmamış.

Bu iki hasta Dr. Timothy Henrich, Dr.Daniel Kuritzkes ve çalışma arkadaşlarının aktif olarak AIDS hastası ve lösemili hastalar aramaları sonucu bulunmuş. Bu doktorların yola çıkış amacı "Berlinli Hasta" olarak bilinen ve bir kemik iliği nakli sayesinde şans eseri bağışıklık sisteminin AIDS'e direnmesini sağlayan genetik mutasyona uğramış birinden ilik alan Timothy Brown'ın iyileşmesini tekrarlama isteği olmuş.

Berlinli Hasta Timothy Brown
Berlinli Hasta olarak bilinen Timothy Brown dünyanın HIV virüsünden
kurtulan insanı olabilir.
HIV son zamanlarda generik versiyonlarının da çıkması sayesinde iyice ucuzlayan HIV ilaçları sayesinde artık pek çok HIV pozitif hasta için ölüm cezası değil. Ama bu ilaçlar HIV virüsünü hastanın sağlıklı yaşamasına olanak verecek düşük seviyelere bastırarak çalışıyorlar ve eğer ilaç alınması bırakılırsa hastalık tekrar nüksediyor.

Generik ilaçlar sayesinde eski HIV ilaçları yıllık $200 seviyesine inmiş olsa da yeni ve hala patent altındaki ilaçların fiyatları hala oldukça pahalı ve yıllık $30,000 doları bulabiliyor.

Hastanın kendi kemik iliğinin radyoterapi ya da kemoterapi ile tamamen yok edilip bağışçıdan gelen kemik iliği ile değiştirilmesi şeklinde olan kemik iliği tedavisi pek tabii ortalama AIDS hastası için uygulanabilecek bir yöntem değil. Ama bu keşif, HIV positif birinin tamamen HIV negatif olabileceğini gösterebilir (her ne kadar bir şeyin olmadığını kanıtlamak çok zor olsa da).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder