6 Temmuz 2013 Cumartesi

Neden web siteleri hisse senetlerinden daha iyi bir yatirimdir?

İnternetten para kazanmak adlı yazımda internetin ek gelir akışı yaratmak için sunduğu fırsatlardan birinden bahsetmiştim: içerik siteleri yaratarak bunlardan reklam geliri şeklinde para akışı yaratmak. Bu yazımda bunun  - henüz şahsen denemediğim - bir ileri aşamasından bahsedeceğim: aktif web sitelerini satın alıp daha sonra daha yüksek fiyata geri satmak.

Bunun nasıl bir yatırım olduğunu anlatmak için yazının başlığının esinlendiği Why Website Investments Are Better Than Stock Market Investments (Web sitesi yatırımı neden hisse senedi piyasası yatırımından daha iyidir?) adlı makaleyi özetleyeceğim.

Martin Brinkmann makalesinde 2 adet web sitesi yatırımını örnek vermiş. İlk örnek siteyi 400 Dolara satın almış. Aldığı tarihte site Amazon Affiliate ve AdSense ile ayda 40 Dolar gelir getiriyormuş. Siteyi aldıktan sonra sitenin içeriğini güncellemek için 200 Dolar harcamış. Bir 400 dolar da arama motoru optimizasyonuna yatırmış.

Kısacası Brinkmann siteye toplamda 1000 dolar yatırım yapmış. Bu yatırım sonucunda site ayda 60 dolar getirir hale gelmiş. Eğer bu şekilde para akışı yaratmaya devam ederse site 1 yılda 720 dolar getirecektir. Bu 72% getiri demek.

Brinkmann eğer hiçbir siteye hiç yatırım yapmazsa idi site 12 ayda 480 dolar (120%) para getirecekti.

Flippa web sitelerinin alıp satılabileceği online pazar yerlerinin en meşhuru.

Brinkmann'ın ikinci örneği sadece bu işte tecrübeli birinin yapacağı çapta daha büyük bir yatırım. Brinkmann siteyi 23,000 dolara satın almış. Site 2000 - 3000 dolar arası gelir getiriyor. Ayda 200 dolar arama motoru optimizasyonu ve içerik güncelleme planı ile Brinkmann'ın 1 yıllık toplam yatırımı 25,400 Dollars. Ayda ortalama $2000 dolardan 12 aylık geliri 24,000 olacağından neredeyse 100% geri dönüş bekliyor. Eğer çuvallar da gelir 1000 dolara düşerse yine 50% gibi büyük bir geri dönüi mümkün.

Bu yatırım şeklinin riskleri yok değil. Web sitelerinin yatırım olarak en mükemmel tarafları yaşlandıkça değerlenmeleri. Yani eğer siz sadece aylık gelirini muhafaza etmeyi başarırsanız bile aylık gelirinin 10 katına aldığınız siteyi 2-3 yıl sonra 20 katına satmanız mümkün. Ama eğer site 2-3 sene sonra tamamen unutulma ihtimali olan bir konuda (örneğin spedifik bir ürün grubu) bir site alırsanız fena halde yanabilirsiniz. Örneğin bugün Samsung Galaxy akıllı telefon ve tablet serisi ile ilgili bir site alırsanız bir gazla, yarın Samsung Galaxy serisini bıraktığında çuvallarsınız. 5 yıl önce Nokia ve Symbian işletim sistemi ile ilgili bir site aldığınızı düşünün.  Muhtemelen şimdiye elinizde patlamıştı.

Web siteleri de hisse senetleri gibi riskli yatırımlar. Birçok site gelirini büyük oranda başta Google olmak üzere çeşitli arama motorlarından gelen trafikle elde eder. Bir Google yasağı bütün trafiğinizi alıp götürebilir.

Bu nedenle her yatırım gibi bu yatırım şekli de bilgi ve tecrübe gerektiriyor. İlerde siteyi arama motorlarından attıracak şekilde tekniklerle trafik çeken, reklam ettikleri gelirleri sahte olan, satılmadan önce 1-2 ay parasıyla trafik çekerek trafik istatistiklerini şişiren sitelerin ve şarlatanların kokusunu alacak kadar bilgili olmanız şart.

Ama gerekli araştırmayı yaptıktan sonra alınan bir web sitesi yıllık 40% - 100% getiri sağlayacaktır ki bu oldukça iyi bir rakam. Ama web sitelerinin hisse senetlerine asıl avantajı bu değil. En büyük avantajları değerlerini arttırmanın sizin elinizde olması. Yani zaman ve para yatırımı yaparak aylık gelirlerini arttırmanız mümkün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder