7 Temmuz 2013 Pazar

Asiana Havayolları ucağı San Francisco havalimanına düştü

Güncelleme : Asiana Havayolları uçağının San Francisco'daki kaza anını gösteren bir video ortaya çıktı.

Şanghay'dan kalkan ve Seul aktarmalı olarak San Francisco havalimanına uçan Asiana Havayolları'na ait Boeing 777-200ER tipi yolcu uçağı inişte pistin başlangıcından önceki deniz duvarına çarptıktan sonra piste çakıldı.

Maalesef kazada 2 ölü var: San Francisco İtfaiyesi Şefinin bildirdiğine göre kazada hayatını kaybedenler Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşı 15-16 yaşlarında çocuklar. Talihsiz kızların cenazeleri uçağın dışında ve pist üzerinde bulunmuş. 182 kişinin yaralı olarak kurtulduğu kazada 5 kişinin sağlık durumu hala kritik.

NTV New York Muhabiri Selim Atalay kazanın oluş şeklini şöyle aktarıyor:
San Francisco Havalanı’nda pistler okyanusa doğru uzanır ve uçak o pistlerden birine yaklaşıyor. Pist denizden yaklaşık 100 metre sonra başlıyor ve 3 km üzerinde uzunluğu olan bir pist. Uçağın su noktasında yere sürtünmeye başladığı anlaşılıyor çünkü suyun içinde kuyruk parçaları var. Bu noktada kuyruk kopuyor ve uçağın kontrolü zorlaşıyor. Uçak çevresi etrafında birkaç kez döndükten sonra pisttin yaklaşık 1. km'sinde dışarıya savruluyor ve sürtünmeden dolayı yangın başlıyor. 
Kazanın nedeni henüz bilinmiyor. Asiana Havayolları CEO'su Yoon Young-doo'a göre kazaya motor arızası neden olmamış. Kazadan önce de yolculara herhangi bir kritik durum anonsu yapılmamış.

Asiana Havayolları kaza sonrası
Fotoğraf - CNN
Bu Boeing 777 yolcu uçağı tarihinin ilk ölümlü kazası. Daha önce 2008 yılında benzer bir şekilde British Airways'e ait bir yolcu uçağı piste yetişemeyerek pistten önceki boş alana inmiş ve uçakta ağır hasar meydana gelmesine rağmen mucize eseri ölen olmamıştı. O kazanın nedeni daha sonra uçağın Sibirya üzerinden gelen rotası sebebiyle yakıtın donması ile tam iniş esnasında motorların ani güç kaybı olarak belirlenmiş, bu tür kazaya uğrama ihtimali olan Rolls Royce Trent 800 tipi motorlarda yenileme yapılması gerekmişti. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder