10 Temmuz 2013 Çarşamba

Elif isminin anlamı ve kökeni

Elif bence ülkemizde kullanılan en güzel kadın isimlerinden biri. Eğer Elif isminin anlamı ve kökeni diye ararsanız "Arap alfabesinin ilk harfi, dost tanıdık, ışık saçan güzel kız" gibi anlamlarla karşılaşırsınız. Peki gerçekte Elif isminin anlamı nedir?

Arap alfabesinin ilk harfi olan Elif (telafuz olarak -a,-e arası bir ses) lam ve fe ile yazılır ve tek, bir demektir. Derler ki ailelerin kız bebeklerine Elif ismini vermelerinin nedeni kızlarının büyüdüklerinde Elif harfi gibi ince uzun olmalarını istemeleridir. Zaten Anadolu'da Elif ince uzun, kibar anlamlarında da kullanılır.

Aşağıdaki fotoğrafta harfin yazılışına bakarsanız ne demek istediğimizi anlarsınız.

Ama kişi ismi olarak kullanılan Elif Arab alfabesinin ilk harfi olan Elif'ten değil "ülfet" kökünden gelir ve lam, ye ve fe ile yazılır. "Ülfet" tanışmak, kaynaşmak, sevmek, cana yakın olmak ve dost-lukta bulunmak anlamlarındadır.

Yani Elif dostluk eden, yakınlık gösteren, seven, alışılmış, dost, âşina ve sevilen anlamında bir isimdir.

Arapça Elif harfinin yazılışı
Arapça Elif harfinin yazılışı
Bir de Elif ismi sıklıkla ek bir isimle kullanılır: Elif su, Elif naz ve Elif nur gibi. Elif bu arada Türkiye'de en çok kullanılan 20. isimdir Türkiye'de her 206 kişiden birinin ismi (nüfusun binde 5'i) Elif ismini taşır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder