16 Ekim 2013 Çarşamba

Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Durakları

Ankara-Istanbul Yuksek Hizli Treni 29 Ekim 2013 tarihinde açılacak olan Marmaray'ın ardından başka bir tören ile açılacak. Ankara - İstanbul arasındaki mesafeyi 3 saate düşürecek olan 533 kilometrelik Yüksek Hızlı Tren hattının son durağı maalesef herkesin beklediği gibi İstanbul Haydarpaşa değil. YHT sadece Pendik'e kadar işleyecek ve buradan Marmaray'a aktarma yapmanız gerekecek.

Ankara - İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattında 9 adet durak olacak. Ankara yönünden sırasıyla:

  1. Polatlı, 
  2. Eskişehir
  3. Bozüyük
  4. Bilecik
  5. Pamukova
  6. Sapanca
  7. İzmit
  8. Gebze
  9. Pendik
Bu durumda Pendik'ten banliyö treni ile Kadıköy'e varış yaklaşık 40 dakika olacağından toplam Ankara - İstanbul arası ulaşım 4 saat olacak. Check-in ve güvenlik kuyrukları ile beraber hava ulaşımının toplam süresini düşündüğünüzde YHT uçaklarla rekabet edecek bir zaman sunuyor.

Avantajlar bunlarla sınırlı değil: 3 sene önce Eskişehir - Ankara arasında YHT'ye binmiştim. Bu trenlerde elektrik var ve yol üzerinde bilgisayarınızla rahatça çalışabiliyorsunuz. Internette mevcut olursa uçağa göre çok daha uygun bir alternatif.

Bu arada Yüksek Hızlı Tren Hattının sadece Pendik'e kadar geliyor olması da hayalkırıklığı yaratmışa benziyor. hızlı tren'in pendik'e kadar olması adlı ekşi sözlük başlığında suserlerden biri İzmitlilerin hizli treni hayirli olsun diyerek hayal kırıklığını belirtmiş.

Ankara - İstanbul Yüksek Hızlı Tren
Ankara - İstanbul Yüksek Hızlı Tren
Demir Yollarının Yüksek Hızlı Tren sayfasına göre projenin tamamlanmasıyla Ankara-İstanbul arası üç saate inecek.  Bu güzergahtaki yolcu taşımacılığında yüzde 10 olan demiryolu payının yüzde 78’e çıkması hedefleniyor. Ankara- İstanbul Hızlı Tren Hattı, Marmaray ile bütünleşeceğinden Avrupa’dan Asya’ya kesintisiz ulaşım sağlanacak.

Ankara - İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesi TCDD'nin tek YHT projesi değil. 2011 yılında tamamlanan Ankara - Konya Hızlı Tren hattından başka proje veya plan aşamasında olan hatlar şunlar:
  • Ankara – Sivas – Kars Yüksek Hızlı Tren Hattı (trenle 12 saat olan Ankara-Sivas arasını trenle 2 saate inecek)
  • Ankara – İzmir Yüksek Hızlı Tren Hattı (2017'de bitirilmesi planlanıyor)
  • Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli Hızlı Tren Hattı
İleri aşamalarda aşağıdaki haritadan da görebileceğiniz gibi Konya - Adana ve Antap arası ya da Sivas, Malatya - Elazığ ve Diyarbakır gibi hatlar da çizim masasında. Planlanan şu: 2013 yılında 1500 kmlik bir hızlı tren hattına sahip olup bunu 2023 yılında 10,000 kmye çıkarmak.
Türkiye Yüksek Hızlı Tren Projeleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder