16 Ekim 2013 Çarşamba

Marmaray açılış tarihi

Biliyorsunuz 29 Ekim 2013 olarak belirlenen Marmaray açılış tarihi yaklaşıyor. Temelleri 2004 yılında atılan Avrupa ve Asya yakasını İstanbul Boğazı'nın altından birleştirecek üç bölümlü banliyö hattı Marmaray'da deneme seferleri 4 Ağustos 2013'den beridir devam ediyordu. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda açılışı yapılacak Marmaray projesinin ilk test sürüşünü Erdoğan yapmıştı. Marmaray ve Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren açılış tarihlerini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım geçtiğimiz Nisan'da basına açıklamıştı.

Marmaray bilet fiyatları Binali Yıldırım tarafindan 1.95 Turk Lirasi olarak açıklandı.

Marmaray Projesi böylece planlanandan yaklaşık 4.5 yıl sonra açılıyor. Proje 2004 yılında başlandığında 2009 yılında açılışı planlanıyordu. Ama 2005 yılında Avrupa tarafından karaya çıktığı yerde bulunan Bizans İmparatorluğu dönemine ait arkeolojik kalıntılar ve Üsküdar, Sirkeci ve Yenikapı bölgelerindeki yapılan arkeolojik çalışmalar projenin gecikmesinin en önemli nedenleri. Kazılar sonucu 4. yüzyıl döneminde şehrin en büyük limanı olan Theodosius Limanı gün yüzüne çıkmıştı örneğin.

Bu arada 29 Ekim 2013 tarihinde tüm Marmaray kullanıma açılmıyor. Sadece birinci safhayı oluşturan Yenikapı (İstanbul Avrupa Yakası) ve Ayrılıkçeşme (İstanbul Anadolu Yakası) 4 istasyon hizmete açılıyor. Fakat bu fazla Boğaz tüp geçişi kullanıma açılmış olacak. Tüm projenin faaliyete geöiş tarihi ise 2015 yılında bir zaman. İşte Marmaray'ın ilk etapta 29 ekim 2013 tarihinde açılacak 4 istasyonu:

  • Yenikapı
  • Sirkeci
  • Üsküdar
  • Ayrılıkçeşme

Şu an 4 duraktan oluşan hattaki ulaşım süresi 19 dakika olacak

Marmaray ile boğaz geçişinde bazen insanı hayattan soğutan yavaş köprü trafiğine çok sağlam bir alternatif geliyor. Proje ile Boğaz geçişi 2 dakikaya inecek. İlerde örneğin Şişli'den Kadıköy'e gitmek için Metro ile Yenikapı'ya gidip orada Marmaray'a geçerek karşıya geçtikten sonra Ayrılıkçeşme'de Kadıköy Metro'ya geçebileceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder