22 Ekim 2013 Salı

Makedonya Gezi Rehberi

Balkanlarda Sırbistan, Kosova, Arnavutluk, Bulgaristan ve Yunanistan ile çevrili Makedonya Cumhuriyeti ziyaretçilerine dağlarla, ırmaklarla ve göllerle süslü bir doğa, yüzyıllardır el değmemiş gibi duran şehir, kasaba ve köyler ile Makedon, Arnavut, Türk ve Akdeniz Kültürlerinin izlerini taşıyan zengin bir Balkan Kültürü sunuyor. Bu karışım özellikle güzeller güzeli Ortodoks Kiliseler, Manastırlar ve Osmanlı Mimarisinin güzel örneklerini sunan Camilerle süslü şehirlerde ön plana çıkıyor.

Türk vatandaşlarının turistik amaçla 90 güne kadar vizesiz girebildiği Makedonya ve özellikle de başkent Üsküp ülkemize yakınlığının da etkisi ile artan oranda insanımızın ziyaret ettiği oldukça güzel bir yutrdışı seyahat noktası.

Makedonya yaklaşık 500 yıl Osmanlı idaresi altında kalmış. 1945 yılında Eski Yugoslavya'nın bir parçası haline gelmiş ve 1990larda kendi kendini idare eden bir ülke haline gelmiş.

Peki Makedonya'ya nasıl gidilir, Makedonya'da nerelere gidilir, nerede kalınır?

Üsküp
Makedonya'ya gidenlerin çoğunun ülkeye girdiği şehir başkent Üsküp. Osmanlı hanları ve camileri de dahil tarihi binalarla kaplı Üsküp Türkiye'den havayolu ve otobüs ile ulaşılabilen bir şehir. Üsküp ile ilgili detaylı gezi rehberi için Üsküp Şehir Rehberi adlı yazımızı tavsiye ederiz.

Ohri
Makedonya'nın ikinci meşhur ve aslında en güzel tatil mekanı Makedonya'nın güney batısında Ohri Gölü kıyısındaki Ohri (İngilizce Ohrid). 2800 metrelik dağlar ve göl arasında yer alan bu geniş kent, 1980 yılından beridir UNESCO Dünya Mirası Listesinde.

Ohri'nin bir havaalanı var ama buraya Türkiye'den uçak yok. Ohri'ye gitmek için Üsküp'ten otobüse binilebilir. Üsküp'ten Ohri'ye her1-2 saatte kalkan otobüsler bulmak mümkün. Yolculuk 3.5 saat sürüyor ve tek yönde 520 Denar tutuyor. Yaz aylarında bu popüler mekana gitmek için 2-3 gün önceden otobüs biletinizi ayırtmanız lazım.

Ohri otobüs terminali şehir merkezinin birkaç kilometre dışında. Terminalden şehir merkezine taksi 2 Avro tutar ama taksicilerle önceden ücrette anlaşmazsanız kazıklanma ihtimaliniz yüksek.

Ohri içinde taksi ve tabanvay ile dolaşabilirsiniz. Taksi ucuz olsa da önceden taksimetrenin açılı olduğuna emin olun, açmayan taksiciye açtırın. Ohri Şehir merkezi tabanvayla gezilebilir. Ohri güzeller güzeli gölünden başka tarihi yapıları ile de ünlü. 11. yüzyıldan kalma St. Sophia Kilisesi, 13. yüzyıldan kalma St.Bogorodica Perivlepta ve St.John Kaneo church (bir tepeden göle bakan manzarası ile ünlü) ve  St.Pantelejmon bazı görülesi tarihi yapılar.

Ohri'de tarihi ve turistik yerleri gezmekten başka tabii ki yapılacak şey yüzmek. Denize kıyısı olmayan Makedonya Cumhuriyetinde Ohri bizim Bodrum gibi bir resort. Gençlerin takıldığı Gradiste Plajı, kayalıklı ve sessiz sakin Labino gibi plajlara da gidebilirsiniz ama Ohri'nin en iyi plajı neredeyse Arnavutluk sınırındaki Ljubaništa. Gölde yüzmekten ve güneilenmekten başka tekne turuna da çıkmalısınız.

Ohri'de konaklama için Ohri Otelleri sayfasına bakabilirsiniz. Ama Ohri'de ana konaklama şekli gecesi 10-15 Avroluk özel konut veya villa kiralamaktır. Gitmeden rezervasyonunuzu online yapın.

Makedonya Gezi Rehberi - Ohri
Makedonya'nın en güzel turizm kenti Ohri.
Makedonya'da diğer gidilesi yerler

Makedonya'nın ikinci büyük ve en Avrupai şehri olan Manastır (Bitola), güzellik konusunda Ohri'ye rakip dağlar arasına gizlenmiş şehir-müze Krusevo da gezilip görülesi yerler. Bunlardan başka Pirlepe (Prilep), Stuga, Osmanlı döneminde Rumelinin en önemli şehri olan İştip (Srip), Kumanovo, bizim Kalkandelen olarak bildiğimiz ve çoğunlukla Türklerin yaşadığı Tetovo, Radovis ve Strumica da önemli kentleri.

Makedonya'ya Türkiye'den Pegasus Havayolları ve Türk Havayolları İstanbul - Üsküp uçuşları ile ulaşabilirsiniz.

Makedonya'da konaklama alternatifleri için Makedonya Otelleri sayfasına bakabilirsiniz.

1 yorum: