19 Ekim 2013 Cumartesi

Vizesiz Tatil - Vize istemeyen ülkeler

Yurt dışı tatil deyince insanımızın aklına ister istemez vize çilesi geliyor. Geleneksel olarak Avrupa ve Amerika'da yurt dışı tatil yapan insanımız genelde bu ülkelerin çileli vize kuyruklarını ve daha da çileli gümrük kontrollerini hatırlıyor. Ama neyse ki devir değişti. Uçak yolculuğunda yapılan devrim sayesinde insanımız Türklerden vize istemeyen ülkeleri keşfetti ve vizesiz tatil keyfini yaşamaya başladı.

Bugün yurtdışı tur düzenleyen seyahat acentelerin turlarının yaklaşık %30′luk kısmını vizesiz yurtdışı turları oluşturuyor.[1] Vize vermek için soy kütüğünüze kadar belge isteyen ve "hiç terörist faaliyetleriniz oldu mu gibi" saçma sapan sorular cevaplatan (bakınız İngiltere Vizesi) Avrupa Ülkelerinin aksine vize istemeyen ülkelere pasaportunuzu alıp rahatça girebiliyorsunuz.

Türklerden vize istemeyen ülkelerin en güzel gruplandığı bölge Güneydoğu Asya. Burada Singapur, Malezya, Tayland ve Filipinlere vizesiz girebilinirken Endonezya'ya kapıda alınan bir vize ile rahatça girilebiliyor. Bölgede bulunan ve görece yeni bir turizm merkezi olan Kamboçya için ise internetten vize kuyruksuz başvuru yapılabiliyor. Bu coğrafya aynı zamanda Phuket, Bali, Ko Samui ve Tioman gibi dünyanın en güzel tropik tatil adalarını barındırırken Bangkok, Kuala Lumpur ve Singapur gibi oldukça iyi alışveriş, eğlence, konaklama ve atraksiyon sunan başkentlere sahip. Bu bölge devasa bir coğrafya.

Haritadaki koyu mavi ülkelere vizesiz girilebilirken, açık mavi ülkeler kapıda vize veriyor. 
Yakın coğrafyamızda ise Avrupa'da umumi pasaport ile vizesiz girilebilecek ülkeler Bosna-Hersek (60 güne kadar vizesiz), Kosova (90 güne kadar vizesiz), Makedonya (90 gün vizesiz), Rusya (30 gün vizesiz), Sırbistan (90 gün vizesiz), Ukrayna (30 gün vizesiz), Karadağ (90 gün vizesiz) ve Arnavutluk (90 gün vizesiz).
Asya'da ise Filipinler (21 gün vizesiz), Hong Kong (vize istemiyor), Japonya (vizesiz), Kamboçya (kapıda vize), Kazakistan, Kırgızistan, Güney Kore, Lübnan, Makao, Maldivler, Malezya, Singapur, Tayland, Nepal (kapıda vize), Sri Lanka, Suriye, Tayvan (kapıda vize), Umman (kapıda vize), vs.

Güney ve kuzey Amerika'da ise Bahamalar (8 ay vizesiz), Barbados (90 gün vizesiz), Belize (30 gün vizesiz), Bermuda, El Salvador, Kosta Rika Türk vatandaşlarından vize istemeyen ülkeler arasında sayılabilir.

Eğer vizesiz yurt dışı turları arıyorsanız şuraya bakabilirsiniz: Vizesiz yurtdışı fırsatları.

Dikkat: Her ne kadar Türk vatandaşlarından vize istemeyen ülkelere vizesiz girebiliyor olsanız da en az 6 ay geçerliliği olan bir pasaporta ihtiyacınız var. Sağlamı pasaportunuzun en az bir yıllık geçerliliği olsun.

[1] - Tatile Gidilecek Vizesiz Ülkeler

1 yorum: