27 Ekim 2013 Pazar

Safranbolu

Karabük'ün Osmanlı evleri ile ünlü şirin ilçesi Safranbolu İstanbul ve Ankara'dan gitmesi, gezmesi kolay, çok keyif verici bir yer. Eski Çarşı'da tam 1800 adet kayıtlı tarihi yapı var. Bunların 8 tanesi tarihi çeşme, 5 adet mezar taşı, 25 camii, 3 kervansaray, 1 saat kulesi ve Safranbolu evleri diye bilinen geleneksel Osmanlı evleri.

Safranbolu ismi dünyanın en pahalı baharatı olan safran ve Eski Yunanca polis (Şehir) kelimelerinin birleşiminden geliyor. Bugün ilçenin 22 kilometre uzağındaki Davutobası ilçesi hala safran üretimi yapmakta.

Safranbolu günübirlik gezi düzenlemek için ideal bir yer. İstanbul ve Ankara'dan birçok Safranbolu Turu bulabileceğiniz gibi buraya kendi başınıza kolayca gidebilirsiniz.

Safranbolu nerede? Safranbolu'ya nasıl gidilir?

Safranbolu Batı Karadeniz Bölgesinde Karabük ili sınırları içinde, kabaca Ankara'nın 200 kilometre kuzetinde, Karadeniz sahil şeridinden 100 kilometre içeride. Safranbolu aynı zamanda Karabük'ün 9 kilometre kuzeyinde. Aşağıdaki harirada Safranbolu'nu Karabük'ün hemen kuzeyinde görebilirsiniz (haritayı büyütmek için üzerine tıklayınız).

İstanbul'dan Safranbolu otobüsleri 6 saatte Safranbolu'ya varıyorlar. Tek yönde bilet fiyatları 45-50 TL. Gece örneğin saat 12 ya da 1 gibi otobüse atlarsanız sabah saat 6-7 gibi oradasınız. Ankara'dan kalkan Safranbolu otobüsleri ise Safranbolu'ya sadece 3 saat sürüyor ve tek yönde otobüs bileti fiyatı 25 TL.

Safranbolu'ya gitmenin bir diğer yolu da Zonguldak ve Ankara'dan kalkan trenlerle Karabük'e gitmek ve oradan Safranbolu'ya geçmek. Ama tren otobüse göre çok daha yavaş.

Safranbolu nerede

Meşhur Safranbolu evleri eski çarşı dedikleri yerde. Siz otobüsle vardığınızda yeni şehir merkezine yakın bir yere varacaksınız. Burada eğer otobüs firmasının servisi yok ise dolmuş ile 2 kilometre mesafedeki Safranbolu eski çarşıya kolayca varabilirsiniz.

Safranbolu gezilecek yerler
Safranbolu eski çarşı ve bitişiğindeki Bağlar bölgesindeki Osmanlı Evleri il meşhur. Buralarda sokak sokak dolaşmanın yanında bu evlerden halka açık olanlarından bir-ikisine de girip içerisini gezin. Cinci Hanı'nın güneydoğusunda Bastoncu Pansiyon'un hemen üzerindeki Kaymakamlar Müze Evi gibi. Eğer tepeyi tırmanmaya devam ederseniz Hıdırlık Tepesinden enfes Safranbolu manzarası görebilirsiniz.

Çarşının merkezindeki Cinci Hanı ve Hamamı Padişah I. İbrahim zamanında Kazasker olan Safranbolu’lu Cinci Hoca tarafından 1645 yılında yaptırılmış. Cinci Hanı Cincihan Otel olarak hizmette iken Cinci hamamı (yeni hamam) kadın ve erkeklere ait iki bölümden oluşan ve halen çalışır durumda olan bir hamam.

Safranbolu evlerinden başka şehre 3 kilometre uzaklıktaki Mencilis (Bulak) Mağarası görmeye değer bir yer. Bu mağara Türkiye'nin en büyük 4. mağarası. Bundan başka o yönde bulunan Incekaya Su Kemeri de görülmeye değer bir tarihi yapı.

Safranbolu Otelleri

Safranbolu İstanbul'a 6 saat mesafede. Her ne kadar günübirlik ziyaret edilebilir bir yer olsa da genelde tercih edilen haftasonu gidip 1 gece kalmak. Safranbolu'da nerede kalınır diye soruyorsanız da Eğer Safranbolu'da nerede kalınır diyorsanız bu Safranbolu Otelleri bölümü tam size göre. Safranbolu İstanbul ve Ankara gibi şehirlerimizden günübirlik de ulaşılabilecek mekan ama en iyi ve rahat en azından 1 gece kalınarak gezilecek bir yer. Biz genel olarak iyi değerlendirmeler alan ve Safranbolu Otelleri arasında öne çıkanları sizin için listeledik.

Gülevi Otel restore edilmiş tarihi bir Osmanlı Konağında yerleşik, oldukça modern tasarlanmış odaları, lokasyonu ve servisi ile önce çıkan bir Safranbolu oteli. Harika bir hafta sonu geçirmek istiyorsanız özenle korunmuş bu 200 yıllık konak tam aradığınız Safranbolu Oteli.

Degirmenci Konak TripAdvisor sitesinde Safranbolu Otelleri arasında birinci gelmiş bir otel. Safranbolu tarihi eski çarşıya 20-30 dakikalık zevkli bir yürüyüş mesafesindeki otel. Oldukça zevkli döşenmiş bu otelin odalarına banyolar eklenmiş ama konağın eski havası oldukça iyi korunmuş.

280 yıllık bir Osmanlı Konağında yerleşik Raşitler Bağ Evi Otel eski çarşıya yürüyüş mesafesinde geniş bir bağın içinde harika bir Safranbolu oteli. 5 adet odaya sahip bu küçük otel 2012 yılında restore edilmiş. Safranbolu Otobüs Terminalinden ücretsiz servisi olan otelin gecesi 180 TL ve üzeri.

Safranbolu Otelleri
Raşitler Bağ Evi Otel Safranbolu Otelleri arasında önce çıkanlardan.
Safranbolu eski çarşıya 20 dakika yürüme mesafesindeki 42 odalı ve 3 yıldızlı Bağlar Saray Otel hem tarihi özellikler taşıyan hem de modern otel tesisleri arayan gezginler için ideal. 3 yıldızlı Bastoncu Otel ve Pansiyon Safranbolu'da kalabileceğiniz en ucuz otellerden biri.

Pansiyon yemekleri ve özellikle de kahvaltıları ile meşhur. Koğuşlarda gecesi 25 TL'ye, banyosuz odalarda gecesi 50 TLye ve banyolu odalarda gecesi 90 TL'ye kalabilirsiniz. Pansiyon sahibi İngilizce ve Japonca bilen biri yabancı ziyaretçilere tavsiye edilebilir.

Restore edilmiş geleneksel Safranbolu konaklarından birinde bulunan Safir Konak Otel  Tuğrul ve Ufuk Ural çifti tarafından işletiliyor. 9 odalı bu butil otelin odalarının hepsinde internet bağlantısı ve kablolu TV mevcut. Gecesi 180 TLden başlayan fiyatlarla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder