16 Ekim 2013 Çarşamba

Bursa Uludağ Milli Parkı

Bursa Uludağ, Türkiye’nin en popular kış sporları merkezi. Eski çağlarda keşiş ve rahiplerin inzivaya çekildiği manastırlarla dolu olan bu dağın dilimizdeki eski ismi Keşiş Dağı hala bazıları tarafından kullanılmakta.

Uludağ Marmara Bölgesinin en yüksek dağı. En yüksek tepesi olan Kartaltepe 2543 metre yüksekliğinde.
Uludağ’a araba ya da teleferik ile kolayca ulaşılabiliyor. Uludağ Milli Parkı Bursa’nın sadece 22 kilometre güneyinde. Bursa’ya vardıktan sonra arabayla Uludağ’a ulaşmak kolay zira şehrin hemen her tarafında Uludağ’I gösteren tabelalar var. Uludağ’a giden yol dar. Milli Park kapısına kadar asfalt olan yol kapıdan sonra bozuluyor. Kışları kar zinciri olmayan arabalar parka alınmıyor ama yanınızda zincir yok ise yol boyunca bulunan onlarca satıcıdan zincir alabilirsiniz. Siz yine de yanınıza zincir alın zira talebin çok olduğu bir zamanda 15 TLlik zinciri 100 TLye almak zorunda kalabilirsiniz.

Uludağ’a ulaşmanın bir diğer yolu da Bursa Teferrüç’ten binilebilen 30 kişi kapasiteli teleferik. Buraya Teferrüç – Teleferik tabelalı minibüslerle ulaşabilirsiniz. Teleferik Bursa’dan yola çıktıktan sonra yaklaşık 20-25 dakikada Sarıalan’a varıyor. Ama bundan önce Kadıyayla’da teleferik değiştiriyorsunuz. Yer dar olduğundan teleferik’e kayak ya da snowboard almak yasak. Ama bu ekipmanları zaten dağda kiralayabilirsiniz.

Tabii siz hiç ulaşım, konaklama falan ile uğraşmak istemezseniz Uludağ Turları ile Uludağ'a gidip kar tatilinin tadını çıkarabilirsiniz.

Uludağ teleferik
Uludağ teleferik
Uludağ teleferik saat 08:00 ile 20:00 arasında her yarım saatte bir kalkıyor.

Bu arada belirtelin teleferik Kasım 2013 ayına kadar kapalı. Ayrıca ne zaman olursa olsun eğer hava çok kötü ise teleferik kapanıyor. Bu durumda Tophane’den ne zaman dolarsa o zaman kalkan 15 kişilik dolmuşlar ile 50 dakikalık bir yolculukla Uludağ Oteller bölgesine ulaşabilirsiniz. Bir diğer alternatifiniz ise daha pahalı olan 4 kişilik dolmuş taksiler.

Sarıalan’dan 10 kilometre kadar uzaktaki Uludağ Otellere ulaşmak için minibus var. Ayrıca Sarıalan’dan Çobankaya’ya 2 kişilik telesiyej ulaşımı mevcut.

Uludağ’da ne yapılır?
Tabii ki Uludağ’da ana aktivite kayak. 1940’larda kayak turizmine açılan Uludağ Türkiye’nin en eski kayak merkezi. Uludağ çeşitli zorluk seviyelerinde pistler ve bir sürü teleski sunuyor. Her teleski tek tek ücret alsa da günlük 80 Liralık bilet alarak tek tek ödemelerden kurtulabilirsiniz.

Uludağ’a kayak ekipmanınızı getirmedi iseniz ise uludağ kayak fiyatları günlük 20 liradan başlıyor.
Uludağ’da yürüyüş yapabileceğiniz bir sürü rota var. En popülerleri Sarıalan’dan Çobankaya’ya çıkanları en popülerleri. Bunlardan yukarı doğru çıkanı buzul gölleri arasından Volfram madenine çıktıktan sonra buradan Uludağ zirvesine yürüyebiliyorsunuz. Zirveden ise muhteşem bir Marmara Denizi manzarası ve şanslı iseniz İstanbul silueti görebiliyorsunuz.

Bursa Uludağ kayak pistleri ve teleskiler. Uludağ otelleri arka planda.
Kaynak - WikiTravel
Uludağ Otelleri
Uludağ otellerinin hepsi Oteller diye bilinen bölgede. Oteller 1. Gelişim Bölgesi ve 2. Gelişim Bölgesi diye 2 bölgeden oluşuyor. Uludağ otellerinin çoğu kış turizmine hizmet verdiklerinden yazları kapalılar. Sayabileceğimiz bazı Bursa Uludağ otelleri :  Alkoçlar Otel, Kervansaray Otel, Uludağ Büyük OtelMonte Baia Uludağ, Ağaoğlu My Resort, Atasu Otel, Otel Beceren, Otel Fahri, Hotel Grand Yazıcı ve Kartalhanesi Otel.

Uludağ’da nelere dikkat etmeli?
Uludağ’da sis bazen çok ani bastırabiliyor. Hava çok güneşli olsa bile! Eğer yürüyüşe çıkmaya niyetiniz varsa kesinlikle Uludağ hava durumunu öğrenerek yola çıkın ve yanınızda yön bulmanıza yardım edecek pusula gibi ekipmanlar bulundurun (cep telefonunuza güvenmeyin onun yararı pil ömrü kadar). Sis bastırdığında ise yapılacak en iyi şey ise sis kalkana kadar beklemek.

Dağın tenha bölgelerinde ise ayı var dikkatli olun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder